Melkein maailman paras hallitus

26.04.2011 - 14:07
(updated: 09.10.2015 - 10:59)

Vasemmistolainen Demokraattinen vallankumouspuolue (PRD) on hallinnut pääkaupunki Distrito Federalia aina vuodesta 1997 lähtien jolloin kaupunginjohtaja alettiin valita myös Méxicossa osavaltioiden tapaan suoralla kansanäänestyksellä. Siihen asti Institutionaalinen vallankumouspuolue (PRI) oli asettanut ehdokkaansa suoraan presidentinkansliasta käsin. Kaupunginjohtajan virkaa pidettiin eräänlaisena ponnistuslautana joka kuudes vuosi käytävissä presidentinvaaleissa.

Vuonna 1997 PRD:n perustajiin kuuluva Cuahtémoc Cárdenas valittiin puolueen ensimmäiseksi kaupunginjohtajaksi. Aikanaan 1988 Cárdenas voitti vasemmiston ehdokkaana presidentinvaalit, mutta PRI sortui vaalipetokseen ja Carlos Salinaksesta tuli laittomin keinoin maan presidentti. Vuonna 2000 PRD vankisti valtaansa, kun Andrés Manuel López Obrador valittiin yli 38 prosentin kannatuksen turvin uudeksi kaupunginjohtajaksi ja PRD-puolue valloitti enemmistön 16 delegaatista, joiden johtajat valitaan tehtäviinsä kolmeksi vuodeksi. Heidän tehtävänään on koordinoida paikallisten hallintoyksiköiden lainsäätäjiä. Sekä lainsäätäjät että delegaattien johtajat voidaan valita virkoihinsa vain yhden kerran.

López Obradorin hallituskautta leimasivat suuret uudistukset etenkin julkisten palvelujen suhteen. Pääkaupunkiin luotiin eläkejärjestelmä vanhuksille, terveydenhuollosta ja lääkkeistä tehtiin ilmaisia ja monia koulutuksen sekä köyhyyden ehkäiseminen tukimuotoja vahvistettiin merkittävästi. Myös pääkaupungin hallinnosta tehtiin ensimmäistä kertaa maan historiassa täysin läpinäkyvä. Liikennesolmuja varten suunniteltu kehätie Periféricon toisen kerroksen rakentaminen muistetaan hallinnon monumentaalisimpana saavutuksena. Myös ympäristöystävällinen metrobussi avattiin vuonna 2005 osana julkisen liikenteen tehostamistoimia ja se saikin myöhemmin Harvardin palkinnon parhaana muualla toistettavissa olevana projektina. López Obrador aloitti myös Unescon perintökohteena tunnetun historiallisen keskustan laajamittaiset kunnostamistoimet. Vuonna 2006 presidentinvaaleissa ehdokkaaksi asettautuneelta, myös AMLO:na tunnetulta poliitikolta, yritettiin presidentin johdolla riistää poliittinen koskemattomuus vuonna 2005, mutta laajamittainen kansanliike esti aietta toteutumasta. Laajamittaisesta mediasodasta huolimatta vaalit voittanut López Obrador joutui kokemaan Cárdenasin kohtalon vaalivilpin myötä, eikä hän päässyt vielä toteuttamaan 50 kohdan radikaalia uudistusohjelmaansa kansallisella tasolla.

Distrito Federalin asukkaat ilmaisivat tyytyväisyytensä aiemman hallituksen uudistusohjelmiin ja vuoden 2006 vaaleissa Marcelo Ebrard Casaubón valittiin uudeksi kaupunginjohtajaksi yli 46 prosentin ääniosuudella. Nyt PRD voitti myös 14 kaupungin 16:sta delegaatista ja sai kahden vasemmistopuolueensa alliansin turvin itselleen ehdottoman 36 edustajan enemmistön Distrito Federalin 66-paikkaiseen lakeja säätävään toimielimeen. Vasemmiston kotina pidetty pääkaupunki värjäytyi todellakin keltaiseksi myös atsteekkiaurinkona tunnetun PRD:n värien mukaisesti, mikä tarkoitti vihreää valoa yhä vaatimille uudistuksille. Vuoden 2009 vaaleissa PRD sai niin ikään itselleen 13 delegaattia ja vasemmistopuolueet yhteensä 38 paikkaa pääkaupungin parlamenttiin.

Vuoden 1985 maanjäristyksen jälkihoidossa poliittisen uransa aloittanut progressiivinen ja liberaali nyt 51-vuotias vasemmistopoliitikko Marcerlo Ebrard on jatkanut López Obradorin uudistuksia pääkaupungissa. Kansainvälisen finanssipääomaan kriittisesti suhtautuva Ebrard on tunnettu kirjastaan, jossa hän kritisoi Meksikon hallituksen vuoden 1995 kriisin yhteydessä tekemiä avustustoimia, joilla kansasta tehtiin pankkiirien pelastaja ja satojen miljardien dollarien maksaja. Julkisin varoin toteutettu FOBAPROA-hanke maksoi enemmän kuin taannoinen Yhdysvaltojen kriisipaketti, koska ex-presidentti Ernesto Zedillon mukaan sen hinnaksi tuli noin 20 prosenttia bruttokansatuotteesta.

Ebrardin hallituskaudella pääkaupungissa on luotu julkinen työttömyysjärjestelmä ja sosiaaliset palvelut on niputettu niin sanottuun kaupungin symbolista nimensä saavaan Enkeli-verkostoon, joka on tehostanut niiden toimia entisestään ja lisännyt palveluiden saatavuutta etenkin köyhimpien ja pahiten marginalisoitujen alueiden asukkaiden kesken viemällä ne suoraan heidän kotiovelleen. Myös Distrito Federalin syvä ja pitkälle erikoistunut viemäriverkosto uusittiin kauttaaltaan ensimmäistä kertaa 20 vuoteen, jonka tarkoituksena on ehkäistä tulvien syntymistä sadekauden aikana.

Ebrard on parantanut merkittävästi vähävaraisten opiskelijoiden asemaa ja lisännyt esimerkiksi tukitoimia, joiden takia kenenkään ei enää periaatteessa tarvitse jättää lukiota kesken taloudellisen tilanteensa takia. Myös López Obradorin aikakaudella aloitettuja paikallisdemokratian ja osallistuvan budjetoinnin projekteja on tehostettu. Kansalaisyhteiskuntaa on vahvistettu lisäksi monilla muilla tavoilla, kuten tekemällä entistä läheisempää yhteistyötä useiden järjestöjen kanssa.Vuonna 2007 Distrito Federalissa säädettiin ensimmäistä kertaa maan historiassa laki aborttioikeudesta kaikille sitä haluaville naisille vaikutusvaltaisen katolisen kirkon ja konservatiivisen liittovaltion hallituksen voimakkaasta vastustuksesta huolimatta. Palvelusta tehtiin lisäksi maksuton perusoikeus. Vielä saman vuoden aikana kansallinen syyttäjänvirasto ja kansallinen ihmisoikeuskomissio haastoivat pääkaupungin oikeuteen perustuslain rikkomisesta. Elokuussa 2008 Meksikon korkein oikeus julisti abortin keskeyttämisen peruslaillisesti kelvolliseksi ja reaktiona tähän useat osavaltiot alkoivat kiristää aborttilainsäädäntöään.

Vuonna 2008 puolestaan transseksuaaleille taattiin oikeus muuttaa syntymätodistuksensa vastaamaan heidän nykyistä sukupuoli-identiteettiään. Seksuaalioikeuksia parannettiin myös vuonna 2009, kun pääkaupungissa astui voimaan oikeus homoseksuaalien avioliittoon ja sateenkaariperheiden adoptio-oikeuteen merkittävänä parannuksena vuoden 2006 lakiin parisuhteen rekisteröimisestä. Siviililainsäädännöstä poistettiin kokonaan viittaus avioliittoon miehen ja naisen välisenä instituutiona ja sukupuolittunut kielenkäyttö korvattiin neutraaleilla viittauksilla henkilöihin. Niin ikään säädettiin oikeudesta lopettaa elämänsä ennenaikaisesti ja luonnollisesti vapaaehtoisella hoidosta kieltäytymisellä. Ebrardin ja PRD:n sekä muiden vasemmistopuolueiden ajamat lakialoitteet ovat tehneet Distrito Federalista kansalaisoikeuksien edelläkävijän Latinalaisessa Amerikassa ja koko maailmassa.

Suurella todennäköisyydellä Ebrardista tulee vasemmiston presidenttiehdokas vuoden 2012 vaaleissa, joiden voittajana on pidetty ennenaikaisesti jo muutaman vuoden ajan PRI:n Enrique Peña Nietoa, joka on parhaillaan Méxicon osavaltion kuvernööri. Presidentinvaaleihin valmistautuminen käy jo kuumana, joka on johtanut useisiin Ebrardin mustamaalauskampanjoihin hänen edeltäjiensä tapaan.

Silti vastikään vuonna 2010 City Mayors –säätiö valitsi myös supermiehiksi kutsutun Ebrardin maailman parhaaksi kuvernööriksi 800 ehdokkaan ja kaupungin joukosta. Ebrard ei ottanut kunniaa valinnastaan, vaan koki sen tunnustukseksi Distrito Federalille ja kaupungissa tehtäville projekteille sekä ylipäätänsä kaikille kaupungin asukkaille heidän vaivannäostään paremman pääkaupungin rakentamisessa. Perusteluissa Ebrardin katsottiin kunnostautuneen pragmaatikkona, naisten ja vähemmistöjen oikeuksien puolustajana ja kansainvälisesti tunnustettuna ympäristöasioiden edelläkävijänä. Viime vuonna myös Ciudad de Méxicona tunnetussa pääkaupungissa järjestettiin Ebrardin johdolla maailmanlaajuinen kaupunginjohtajien ilmastokokous (World Mayors Summit on Climate), jonka tarkoituksena oli päästä yhteisymmärrykseen yhä vaatimmista päästötavoitteista ja saada kaupungit seuraamaan entistä tarkemmin päästömääriään.

Viime aikoina Ebrard on saanut tunnustusta työstään julkisen tilan popularisoimiseksi ja julkisen ei-motorisoidun liikenteen uudelleen organisoimisesta. Osana kaupungin kokonaisvaltaista ekologista strategiaa pyöräilyä on edistetty viimeiset vuodet merkittävästi ja nyt ekologisten pyörien ohjelman kautta pyöräilystä on tullut ilmainen ja kaupungin tukema yksilöllinen liikuntamuoto. Voit lainata pyörän jo yli 90:sta pisteestä. Tarkoituksena on myös ollut päästövähennyksien ohella liikunnan huomioiminen sosiaalisena oikeutena, joka parantaa fyysistä hyvinvointia. Jo yli kolme miljoonaa osallistujaa keränneet pyöräilyn pioneeriohjelmat saivat Sveitsin kansallisen pyöräilyliiton tunnuspalkinnon huhtikuussa 2011.

Kaikkien saavutusten yksilöllinen läpikäyminen ei ole mahdollista sen tarkemmin tässä yhteydessä, mutta selväksi jäänee että niin sosiaalisia, poliittisia kuin siivilipuolen oikeuksia on parannettu niiden jo lähes 14 vuoden aikana jolloin vasemmisto on päässyt johtamaan Distrito Federalia sekä paikallisesta parlamentistä, delegaateista että aina kaupunginjohtajista lähtien. Uskon vankasti, että elän kaupungissa, jota hallitaan esimerkillisesti vasemmistopuolueiden osallistuvasta sosialismista käsin. Sitä toivoisi, että myös joku suomalainen kaupunki kokisi vaikkapa SKP:n suvereenin valtakauden. Se varmaan toisi mukanaan kaivattuja muutoksia kansan suuren enemmistön eduksi.

Tekijä

Kirjoittajan blogikirjoitukset

Tekijä

Kirjoittajan blogikirjoitukset

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.