"Tiedonantaja on ainutlaatuinen Suomen mediakentällä"

26.10.2019 - 15:30
(updated: 30.10.2019 - 16:33)
Tiedonantajan päätoimittaja Petra Packalén puhui Tiedonantajan 50-vuotisjuhlassa 26.10.2019

Tiedonantajan päätoimittaja Petra Packalén puhui Tiedonantajan 50-vuotisjuhlassa 26.10.2019 Jyväskylän Ilokivessä. Samana päivänä järjestettiin myös Tiedonantaja-festivaali Jyväskylän Sepänkeskuksella.

 

Hyvät ystävät ja rakkaat aatetoverit

 

Käymme viettämään Tiedonantajan 50-vuotisjuhlaa tilanteessa, jossa kapitalismin kriisi on yhä syvenemässä, sodat maailmassa lisääntymässä ja kaikea elämää ylläpitävä ympäristö ja ilmasto tuhoutumassa.

Näiden suurten asioiden, kuin myös meitä kaikkia lähelle käyvien parissa on tänään vietetty Tiedonantaja-festivaalia. Olemme kuulleet joukolta kansalaisvaikuttajia, asiantuntijoita, aktivisteja ja arkisten asioiden parissa kamppailevilta ihmisiltä siitä, missä maailmassamme on epäkohtia ja mitä niille on tehtävä.

 

Päätöksenteon Suomessa viimeiseltä kolmelta vuosikymmeneltä voi tiivistää lauseeseen: Yksi askel eteenpäin, kaksi taaksepäin. Lähes vuorotellen kaudelta toiselle vaihtuva valta porvaripuolueilta sosiaalidemokraateille tuntuu välillä kuin poliittiselta teatterilta. Tälläkin hetkellä olemme tilanteessa, jossa järkyttävää tuhoa työoloihin, tulonjakoon ja sosiaaliturvaan tehnyt, edesmennyt Juha Sipilän hallitus on saanut seuraajakseen jopa vasemmistovoimilla maustetun demarihallituksen. Tällä hetkellä näyttää siltä, että nykyinen hallitus ei tule edes perumaan kaikkia edellisen leikkauksia. Ja jälleen olemme menneet edistyksen puheilla askeleen taaksepäin.

Tällainen tuhoava sykli on katkaistava. Eduskuntaan ja muille päätöspaikoille on saatava ihmisiä, jotka toimivat määrätietoisesti jokaisessa äänestyksessä uusliberalismin kyllästämän valtakoneiston vaihtamiseksi. Sellaisia ihmisiä, jotka ymmärtävät yksityistämisen antavan vain jo valmiiksi rikkaille. Ihmisiä, joille yksikin uusi sotakone maahamme on liikaa. Ihmisiä, jotka eivät anna periksi enää yhdenkään suuryrityksen pyrkimyksille tuhota ilmastoa tai lähiympäristöämme. Sellaisille, jotka kaikessa kysyvät ensin työntekijän näkökantaa ja leikkausten sijaan haluavat korottaa sosiaaliturvaa jokaiselle sitä tarvitsevalle.

Tällaisiä ihmisiä löytyy Suomen kommunistisesta puolueesta. Heitä löytyy myös useista erilaisista liittolaisistamme, jotka tahollaan kamppailevat esimerkiksi rauhan, tasa-arvon ja eläinoikeuksien puolesta. Tiedonantajan työnä on viimeisen viiden vuosikymmenen aikana nähty tällaisten liikkeiden yhteen tuominen, ja tätä työtä on vahvasti myös jatkettava.

 

Tiedonantajan työnä on kuitenkin paljon muutakin. Lehtemme identiteetti on laaja ja maamme mediakentällä ainutlaatuinen. Marxilaisuus, luokkanäkökulma, kansainvälisyys, vallankumouksellisuus, feminismi, luonnonsuojelu, sosialismin ja kommunismin näköalat, missään muussa maamme lehdessä eivät nämä määreet yhdisty.

Olemme lähivuosina käyneet läpi suuren muutosprosessin ja pyrkineet vastaamaan sillä alati vaikeammaksi käyvään lehtialan muutokseen. Tätä muutosta on nyt hyvä jatkaa pyrkimällä viemään Tiedonantaja mediana sinne, mistä ihmiset tällä hetkellä tietonsa hankkivat. Pirstaloituneesta mediakentästä löytyy varmasti väylät myös taistelevalle journalismille, mutta sitä varten meidän on mietittävä tarkkaan, millaista mediaosaamista Tiedonantaja tulee seuraavina vuosina tarvitsemaan.

 

Meillä on aina ollut osaamista kertoa rohkeasti ja vasemmalta, mikä maailmassa mättää. Haluankin nyt välittää suuret kiitokseni kaikille lehden tekoon osallistuneille. Avustajille kirjoittamisen ja kuvituksen puolelta sekä levikkityötä ahkerasti tekeville tovereille. Ilman teitä Tiedonantajan tekeminen kävisi mahdottamaksi, kun tunnetusti tiedämme, ettei avustusta lehdelle tule esimerkiksi puoluetukien muodossa.

Kommunistisena mediana Tiedonantajan ei pidä olla "yhden asian" lehti, ei myöskään ahtaassa mielessä läpipoliittinen tai pelkästään "kovan politiikan" lehti, vaan sen pitää ottaa resurssiensa mukaan huomioon koko ihmiselämän ja ihmisyyden kirjo, olla ihmisyyden, ihmisten henkisesti rikkaan elämän, humanismin ja kulttuurin asialla. Suunnilleen näin kuvaili kymmenen vuotta sitten 40-vuotisjuhlapuheessaan Tiedonantajaa silloinen päätoimittaja Erkki Susi.

Hänen lisäkseen tässä juhlassa tahdomme muistaa pitkän työn päätoimittajana Tiedonantajan eteen tehnyttä Urho Jokista. Olen kokenut olevani etuoikeutettu tilaisuudesta tehdä lehtemme historiikkipalstaa tänä vuonna ja kurkistaa syvällisesti menneiden vuosikymmenten lehtiin, joita edellä mainitut toverit luotsasivat. Kaikki ne solidaarisuuskamppailut ympäri maailman, 70-luvun lakkoaallot ja työväen oikeuksien ajaminen ja joukkotuhoaseita vastaan tehdyt mielenosoitukset, ovat muistuttaneet minua ja myös teitä hyvät lukijat, että maailma ei muutu hetkessä. Kapitalismin murskaaminen on pitkä juoksu.

 

Päätän juhlapuheeni edelleen hyvään ja osuvaan, Aulikki Oksasen ja Eero Ojasen tunnetusta laulusta lainattuun lauseeseen. "Ase taistelussamme on Tiedonantaja".

 

Kiitos ja oikein hyvää juhlailtaa!

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.