Simo Suominen ja kolajupakka

02.04.2016 - 11:15
(updated: 02.04.2016 - 11:23)
Kunnianloukkauksesta syytetty Simo Suominen Tampereen Oikeustalolla. (Kuva Pentti Airola)

Kommunisti Simo Suominen istui torstaina Tampereen Oikeustalolla syytettyjen penkillä kunnianloukkauksesta. Tapahtuma on saanut osakseen laajaa – mutta samalla hyvin pinnallista – huomiota mediassa. Kolajuomaa viime marraskuussa valtiovarainministeri Alexander Stubbin niskaan roiskaissut Suominen kertoo seuraavassa tekonsa motiiveista.

Hallituspolitiikan vastustajia seuraamassa

Oikeustalolle oli saapunut Suomisen tukijoukkoja.

– Stubbin tukijoita ei ollut oikeudenkäynnissä paikalla lainkaan. Tämä kertoo osaltaan siitä, että hallituspolitiikan vastustajat ovat asialleen omistautuneita ja haluavat kritisoida hallitusta monin eri tavoin.

Suomisen asianajajana toimi Tiedonantaja lukijoille tuttu nimi: Arjo Suonperä.

– Suonperä hoiti tehtävänsä erinomaisesti ja olen tyytyväinen, että pyysin juuri häntä asianajajakseni.

Sakkorangaistus

Suomiselle vaadittiin syyttäjän toimesta rangaistukseksi 60 päiväsakkoa sekä Stubbin avustajan kolajuomasta kostuneen puvun pesulalaskun maksamista. Oikeus oli kuitenkin Suomista kohtaan ”armollinen”: tuomio aleni 35 päiväsakkoon.

– Tuomari puolitti rangaistukseni ja oli ilmeisesti sitä mieltä, että kyse oli varsin mitättömästä rikoksesta teon vähäisyydestä ja vaarattomuudesta johtuen. Elämme oikeusvaltiossa ja mielestäni Stubb tulisi tuomita siitä, miten hänen ja koko hallituksen edesvastuuttomat päätökset vaikuttavat törkeällä ja epäinhimillisellä tavalla ihmisten elämään, arkeen ja hyvinvointiin.

Hovioikeuteen

Suominen ei tule jättämään asiaa tähän.

– Meinaan valittaa tuomiostani hovioikeuteen.

Syy valittamiseen on periaatteellinen.

– Tässä on esikoistapauksen makua. Mikäli jätän asian tähän, niin jatkossa on mahdollista, että muidenkin aktivistien ja mielenosoittajien toimintamahdollisuuksia pyritään oikeusteitse kaventamaan.

Suomisen mukaan hänelle langetettu tuomio oli samalla vahva poliittinen kannanotto hallituksen puolesta.

– Siksi on mielestäni tärkeää, että asiaa ei jätetä tähän, vaan jatketaan taistelua hallituspolitiikkaa vastaan ja hyvinvointiyhteiskunnan puolesta.

”Kiitosta” Stubbille

Toimiko Stubb mielestäsi järkevästi nostaessaan syytteen sinua kohtaan, vai olisiko asia voitu hoitaa myös toisin?

– Haluan ”kiittää” Stubbia, että olen saanut mahdollisuuden muistuttaa kaikkia siitä, kuinka epärehellinen valtiovarainministeri meillä on.

Suominen on pettynyt koko SSS-hallitukseen.

– Se on vahingoittanut yhteiskuntaamme niin rankalla kädellä, että sen tulisi erota mitä pikimmiten. Mitä pidempään oikeudenkäyntini jatkuvat, sitä pidempään pääsen asiasta muistuttamaan.

Kyse ei suinkaan ollut vihateosta. Teko oli kriittinen provokaatio porvaripolitiikkaa ja sen linjauksia vastaan.

Media vääristellyt sanomisia

Mediassa on vääristelty Suomisen sanomisia mm. siten, että teon taustalla olisi piillyt ”viha Stubbia ja hänen edustamaansa politiikka kohtaan”.

– Toimittajat ovat runoilleet omiaan. Kyse ei suinkaan ollut vihateosta. Teko oli kriittinen provokaatio porvaripolitiikkaa ja sen linjauksia vastaan. Monet ihmiset ovat varmasti vihaisia nykyisestä hallituspolitiikasta, mutta viha ja vihaisuus ovat kaksi täysin eri asiaa.

– Tehdään asia kaikille selväksi: en lietso vihaa, enkä kannusta ketään myöskään vihatekoihin. Kriittisyyteen ja kansalaisaktivismiin haluan kannustaa, koska hallitus pitää ehdottomasti kaataa, Suominen päättää ja lähettää kiitoksensa kaikille tukijoilleen.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.