Yökoripalloa

25.04.2014 - 12:33
(updated: 09.10.2015 - 10:59)

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt nuorisotyön tunnustuspalkinnon (10000 €) Helsingin NMKY:n yökoripallotoiminnalle. Palkinto luovutettiin Allianssi-risteilyn avajaisseminaarissa Helsingissä 15. huhtikuuta.

Palkintoperusteluissa todetaan, että yökoripallotoiminnan avulla Helsingin NMKY on auttanut pääkaupunkiseudun nuorisoa vuodesta 1998 alkaen. Yökoripallotoiminta on ruohonjuuritasolla tehtävää matalan kynnyksen nuorisotyötä, johon nuori voi tulla mukaan omana itsenään, omine vahvuuksineen ja heikkouksineen. Yökoripallotoiminta on nuorisotoimintaa, jossa toimitaan sekä liikunnan että kulttuurisen, sosiaalisen, monikulttuurisen että etsivän nuorisotyön alueella.

Tänä päivänä yökoripallotoiminnassa on tuhansia nuorten kohtaamisia vuosittain. Yökoripallon suosio nuorten keskuudessa onkin kasvanut pääkaupunkiseudulla voimakkaasti. Vuonna 2006 toiminnan kautta kohtaamisia oli 1500, vuonna 2011 lähes 4800 ja vuonna 2012 yli 12000. Nämä kohtaamiset ovat yksi etsivän nuorisotyön menetelmistä, joilla koulutuksen ulkopuolelle jääneitä nuoria pyritään innostamaan koulutukseen. Erinomainen esimerkki liikunnan mahdollisuuksista, kun lähtökohdaksi asetetaan nuorten tarpeet.

Kotimainen joukkueurheilu on taas kerran taitekohdassa, jossa ns. talvilajit ovat edenneet mestaruustaistoon ja kesälajit kuten jalkapallo pyörähtäneet käyntiin. Jääkiekossa keskiviikkona Kärpät tasoitti ottelusarja 2-3. Otteluita on voitettu maalin eroilla. Jalkapallossa HJK arvioitiin ennakkoon ylivoimaiseksi, mutta alkusarja näyttää ennakoitua tasaisemmalta.

Olympiavuoden MM-kisat jääkiekossa vaikuttavat inflatorisilta kisoilta. Oma mielenkiintonsa on tietysti siinä, miten media ja urheiluväki suhtautuvat Minskin diktaattorin Aleksandr Lukashenkan kisoihin, jotka alkavat toukokuun puolella. Ukrainan tapahtumat ovat vieneet poliittisen päähuomion ja saattaa olla, että Lukashenka saa järjestää kisansa suht´ rauhassa. Toivottavasti ei kuitenkaan täysin huomiotta.

Jääkiekon johtopaikoilla ei Suomessakaan demokratia kuki. Liiton puheenjohtaja Kalervo Kummola yritti hakea ennakkosensuuripäätöstä raastuvasta Innon kustantamalle ja Pentti Sainion kirjoittamalle Kummolan Kääntöpiiri -kirjalle. Tähän perustuslakimme vastaiseen toimenpiteeseen ei oikeuslaitoksemme tietenkään taipunut. Lukashenkan Valko-Venäjällä sensuuripäätös olisi järjestynyt alta aikayksikön.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä valmisteltu ehdotus uudeksi liikuntalaiksi on parhaillaan lausuntokierroksella. Kannanotot lakiehdotukseen ovat tulossa toukokuun puolessa välissä. On mielenkiintoista nähdä minkälaisia ovat huippu-urheilurintaman kannanotot.

Kamppailua käydään ilmeisesti ainakin jonkin verran supistuvista veikkausvoittovaroista. Omat mausteensa soppaan antaa myön opetus- ja kulttuuriministeriön uusi organisaatiorakenne. Aiempi kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopolitiikan osasto ollaan jakamassa uuden asetuksen myötä kulttuuri- ja taideosastoksi sekä nuoriso- ja liikuntapolitiikan osastoksi. Tämäkin voi lisätä kamppailua määrärahoista kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön kesken.

Tekijä

Kirjoittajan blogikirjoitukset

Tekijä

Kirjoittajan blogikirjoitukset