Ukrainan kapitalistinen alamäki

08.04.2014 - 11:12
(updated: 09.10.2015 - 10:59)

Neuvostovallan aikana Ukrainasta kehittyi maan vaurain tasavalta. Siitä tuli kehittynyt teollisuusmaa. Ukraina on ollut merkittävä kivihiilen tuottaja. Metallurgian ja koneenrakennuksen tehtaita perustettiin. Valmistettiin traktoreita, henkilöautoja, vetureita, lentokoneita, laivoja… Suurteollisuus keskittyi maan itäosiin. Siellä on ollut Ukrainan talouden veturi. Nykyään teollisuustuotteiden vienti suuntautuu pääosin Venäjälle ja Kiinaan.

Perinteinen maatalous kukoisti. Se oli mustanmullan alueena ”vilja-aitta”. Krimin Ukrainaan liittämisen jälkeen Mustan meren rantaviivaa oli lomailijoille satoja kilometrejä. Kulttuuri, tiede ja korkeakoulut kukoistivat. Kansa oli optimistista ja elämäiloista.

Vain parissakymmenessä vuodessa kapitalismia kansan elintaso on romahtanut. Ennen tuntematon työttömyys ahdistaa. Uusnatsismi ja fasististyyppinen kansallisuuskiihko pyrkii esiin. Äärioikeistolainen Oikea sektori-taisteluryhmä julistaa taistelevansa venäläisiä vastaan. Maassa väkivalloin valtaan tulleen hallinnon venäläisvastainen retoriikka aiheuttaa hajaannusta. Venäläiset televisiokanavat on vaiennettu.

Ukrainan hallitus on vajonnut ryöstökapitalismin myötä finanssikatastrofin partaalle. Valtion, pankkien ja yritysten velka nousee 136 miljardiin dollariin. Kaasuvelka Venäjälle kasvaa koko ajan. Maksukyvyttömyys uhkaa äärimmäisen velkaantunutta valtioita. Nyt USA ja EU ovat luvanneet pumpata maahan miljarditasolla dollareita ja euroja. Se ei tapahdu vastikkeetta. Ukrainan kansa saa vielä kokea, mitä tarkoittavat kansainvälisen finanssipääoman orkestroimat taloustoimet.

Oligarkkien ja korruptoituneiden vallanpitäjien kapitalistinen Ukraina on sisällissodan partaalla. Krimiläiset pakenivat lähes yksimielisesti Ukrainasta Venäjän yhteyteen. Vastarintaa ei ollut havaittavissa. Nyt Ukrainan nykyhallintoon pyrkivät ottamaan etäisyyttä myös itäalueet.

Ukrainalaiset ovat saaneet maistaa karvasta kapitalistisen yhteiskunnan kalkkia. Tilannetta ei paranna USA:n tuella presidentiksi valittava suklaakuningas Petr Poroshenko. Hän oli presidentti Janukovitshin nimittämänä Ukrainan taloudellisen kehityksen ja kaupan ministeri. Tulokset kapitalistisesta taloudenhoidosta ovat näkyvissä.  Oligarkki on Ukrainan rikkaimpia miehiä. Ukrainan tulevaisuus ei näytä valoisalta. Kapitalismi on näyttänyt kyntensä.

Tekijä

Kirjoittajan blogikirjoitukset

Tekijä

Kirjoittajan blogikirjoitukset

Kommentit (10 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.