Moskova syyskuu 2014

22.09.2014 - 11:28
(updated: 09.10.2015 - 10:59)

Kävin Moskovassa. Tekee mieli jakaa vaikutelmia. Kaupunki on muuttunut aika lailla siitä, kun 1970-luvulla teimme vaimon kanssa SKP:n lähettäminä yhdeksän vuoden ”häämatkan” Moskovaan. Mutta kaikki ei ole suinkaan muuttunut.

Liityin jatkuvaan jonoon Lenin-mausoleumiin. Siellä hän pötköttää Unescon suojelemassa hautakammiossa kuin Tutankhamon ikään. Vaikutelmaa vahvisti Venäjän nykyajan historian museossa nähtävillä oleva pitkä dokumenttifilmi Leninin hautajaismenoista.

Entisessä Lenin-museossa Punaisen torin varrella on esillä uusi Lenin-näyttely. Siinä on ennen näkemättömiä dokumentteja ja esineitä, mm. suomalaisen Oskari Engbergin tekemät vihkisormukset Leninille ja Krupskajalle. Näyttely oli varsin asiapitoinen.

Samassa rakennuksessa on myös ensimmäisen maailmansodan näyttely. Lenin oli merkittävin tuon sodan kriitikko. Siitä hyvästä hän oli vuonna 1917 ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Maailmansodan näyttelyitä oli monissa moskovalaismuseoissa.

Kävin myös Moskovan ulkopuolella Bolshevon kylässä runoilija Marina Tsvetajevan museossa. Museon johtaja kertoi lähettävänsä osan palkastaan Donetskiin sukulaisilleen, jotka ovat olleet Kiovan hallituksen joukkojen pommitusten kohteina.

Kaikki tapaamani moskovalaiset tuomitsivat Kiovan hallituksen asevoimien raakalaismaiset toimet kansalaisiaan kohtaan Itä-Ukrainassa. Krimiläisten kansanäänestyksessä esittämä toivomus päästä jälleen Venäjän yhteyteen hyväksyttiin oikeutettuna. Krimin päätöstä ei kriminalisoitu Moskovassa.

Runoilija Jevgeni Jevtushenkon museo on avattu toisessa Datsha-kylässä Peredelkinossa Moskovan ulkopuolella. Moskovan keskustassa kävin säveltäjä Sergei Prokofjevin museossa. Sinne oltiin tekemässä erikoisnäyttelyä säveltäjä Alfred Schnittkestä.

Kulttuuriväelle avattujen erikoismuseoiden määrä on Moskovassa vaikuttava. Suomessa ei saada avattua museota edes Minna Canthille. Yhdellekään naispuoliselle kulttuurihenkilölle ei maassamme ole museota.

Ruokakauppojen valikoima oli laajempi kuin suomalaisten vastaavien. Ruplan kurssi ohjaa kulutuskysyntää ja ostoskäyttäytymistä kotimarkkinoille. Suomalaisille hinnat ovat edullisia. Silmään pisti uusi sahalinilainen kalakauppaketju. Kaviaaria ja lohikalaa oli monenlaista eri laatua. Moskovalaiset naureskelivat näille kohutuille pakotteille. Selvimmin ne ovat näkyneet halpoina Valion juustoina ja puolalaisina tomaatteina suomalaisissa marketeissa.

Metroasemia syntyy uusia kuin sieniä sateella. Kävin tutustumassa uuteen Spartak-asemaan, joka on avattu upouuden hienon Spartakin stadionin viereen. Sen edustalle on pystytetty näyttävä orjien vapaustaistelijan Spartacuksen patsas.

Muutenkin Moskovan lisäksi Venäjällä on viime aikoina tehty maailman suurimpia investointeja. Suurin niistä on kaasuputken rakentamisen aloittaminen Siperiasta Kiinaan.

Moskovaan pääsee kätevästi venäläisellä Leo Tolstoi -junalla. Sen vaunut ovat uusia ja palvelu junassa erinomaista. Ruokapaketit ovat hyviä ja vessat siistimmät kuin vastaavat suomalaisissa junissa. Suihku oli myös junassa mukava uutuus. Moskovalainen kulttuuritarjonta on kätevästi tavoitettavissa.

Tekijä

Kirjoittajan blogikirjoitukset

Tekijä

Kirjoittajan blogikirjoitukset

Kommentit (10 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.