Lenin ukrainalaista porvarillista nationalismia ja ”kansallissosialismia” vastaan

01.09.2014 - 14:36
(updated: 09.10.2015 - 10:59)
Sata vuotta sitten Lenin kirjoitti, etteivät marxilaiset anna koskaan panna päätään pyörälle kansallisella tunnuksella – samantekevää, onko se sitten isovenäläisten, puolalaisten, juutalaisten, ukrainalaisten vai joidenkin muiden tunnus.

Hän lisäsi: ”Mutta marxilaiset eivät unohda myöskään sitä, että jokaisen demokraatin alkeellisena velvollisuutena on taistella kaikkinaista 'separatismin' takia harjoitettua vainoa vastaan, kohdistukoon se mihin kansakuntaan tahansa, taistella kansakuntien täydellisen ja varauksettoman tasa-arvoisuuden ja itsemääräämisoikeuden puolesta.”

Lenin piti ”hävyttömyyden huippuna” sitä, että vainotaan katalasti ”separatismin” vuoksi sellaisia ihmisiä, joilla ei ole mahdollisuutta puolustautua. Lenin pani merkille, kuinka Ukrainan nationalistiporvarit käyttävät ideologisena aseenaan kansallisuuskiihkoa.
Lenin tähdensi, ettei voida sallia ”separatismin” haukkumista ”hourailuksi” ja seikkailupolitiikaksi. Tuollainen menettely on shovinistista. Hänen mielestään on ehdottomasti esiinnyttävä eroamisvapauden puolesta.

Tämä on periaatteellinen kysymys. Itsemääräämisoikeuden propagoinnilla on tärkeä merkitys käytäessä taistelua nationalismin mätäpaisetta vastaan sen kaikissa muodoissa.

Leninin mielestä itsemääräämisvapauden, siis eroamisvapauden, kannattajien syyttäminen separatismin edistämisestä on yhtä tyhmää ja ulkokultaista kuin syyttää avioerovapauden kannattajia perhesiteiden hajottamisen edistämisestä.

Kapitalistisessa valtiossa itsemääräämisvapauden, siis kansakuntien eroamisvapauden, kieltäminen merkitsee vain hallitsevan kansakunnan erioikeuksien ja poliisimaisten hallintotapojen puolustamista demokraattisten vahingoksi.

Lenin näki, että eroamiseen väestö turvautuu vain silloin, kun kansallinen sorto ja kansalliset kahnaukset tekevät yhteiselämän aivan sietämättömäksi ja jarruttavat kaikenlaisia taloudellisia suhteita.

Erityisesti hän painotti taistelua ukrainalaisia kansallissosialisteja vastaan. Arvostellessaan ukrainalaisia kansallissosialisteja hän sanoi heidän kuuluvan vähemmän kunnioitettavaan ihmisryhmään. Nykyisin kansallissosialisteista käytetään nimitystä ”natsit” tai ”fasistit”.

Sata vuotta sitten Lenin kirjoitti: ”Olettakaamme, että ajan oloon Iso-Venäjän ja Ukrainan välille tulee valtiollinen raja, - siinäkin tapauksessa isovenäläisten ja ukrainalaisten työläisten 'assimiloituminen' on epäilemättä historiallisesti edistyksellistä.”

Lenin piti luonnollisena sitä, että sellaiset alueet, joilla asuu samaa kieltä puhuvaa väestöä, liitetään valtiollisesti yhteen. Eroamisoikeus edellyttää kysymyksen ratkaisemista nimenomaan eroavan alueen parlamentissa, kansanäänestyksellä.

Lenin tosin arveli: olisiko odotettavissa, että ukrainalaiset käyttäisivät hyväkseen isovenäläisten vaikeutunutta asemaa tehostaakseen taisteluaan isovenäläisiä vastaan?

Tätä historiallista taustaa vasten tulee ymmärrettäväksi, miksi ukrainalaisnationalistit hyökkäävät Leninin patsaita vastaan ja tuhoavat niitä, Ukrainan sisäministeri Avakov julkaisee internetissä törkykirjoituksia Leniniä vastaan. Donetskissa taas väestö kokoontuu Leninin patsaan juurelle.

Tekijä

Kirjoittajan blogikirjoitukset

Tekijä

Kirjoittajan blogikirjoitukset

Kommentit (14 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.