Yrjö Hakanen: Presidenttiehdokkaiden torjuttava kutsu Naton taistelujoukkojen harjoituksiin

30.12.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 48/2005.

Julkisuuteen tulleet tiedot Naton aikeista kutsua Suomi mukaan Naton nopean toiminnan joukkojen harjoituksiin osoittaa, että kriisinhallintalaki uhkaa viedä Suomen mukaan USA:n johtamiin imperialistisiin sotatoimiin. Presidenttiehdokkaiden ja hallituksen on tehtävä selväksi, että Suomi ei lähetä joukkoja näihin Naton taistelujoukkojen harjoituksiin, vaatii SKP:n puheenjohtaja Yrjö Hakanen.


– Valmistelut Suomen kytkemiseksi mukaan Naton taistelujoukkojen toimintaan antavat entistä enemmän aihetta haudata koko kriisinhallintalakiesitys. On pidettävä kiinni YK:n peruskirjan mukaisesti siitä, että Suomi osallistuu vain YK:n rauhanturvatoimintaan tai sellaisiin operaatioihin, joilla on YK:n turvallisuusneuvoston valtuutus.




Kriisinhallintalaki haudattava



Eduskunnan käsittelyyn uudelleen presidentinvaalien jälkeen tulossa olevan kriisinhallintalain mukaan suomalaisia joukkoja voitaisiin lähettää myös ilman YK:n valtuutusta tapahtuviin "EU:n taikka muun kansainvälisen järjestön tai maaryhmän" sotilaallisiin operaatioihin.


– Tiedot Naton valmistelemasta kutsusta nopean toiminnan taistelujoukkojen harjoituksiin vahvistavat oikeaksi epäilyt, että Suomea yritetään kriisinhallintalailla kytkeä entistä tiiviimmin USA:n johtaman sotilasliitto Naton toimintaan, Hakanen sanoo.


Kriisinhallintalain suurimmat ongelmat eivät Hakasen mukaan koskekaan tasavallan presidentin, hallituksen ja eduskunnan päätösvaltasuhteita.


– Suurin ongelma on aikomus osallistua EU:n ja Naton taistelujoukkoihin, joita aiotaan käyttää ilman YK:n valtuutusta tapahtuviin sotilaallisiin interventioihin maailmalla.


Hakanen muistuttaa, että sotilaallinen tunkeutuminen muihin maihin ilman YK:n valtuutusta on kansainvälisen oikeuden vastaista laitonta sotaa, tapahtuupa joukkojen lähettäminen eduskunnan, hallituksen tai presidentin päätöksellä.


– Koko kriisinhallintalaki pitääkin haudata kansainvälisen oikeuden ja YK:n peruskirjan vastaisena.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli