Ylipormestarin tyly budjettiesitys

05.10.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 36/2007

Helsingin kaupungille kertyy tuloja jatkuvasti ennakoitua enemmän. Ylipormestari Jussi Pajusen (kok) ehdotus ensi vuoden talousarvioksi ei tuo kuitenkaan helpotusta palvelujen resurssipulaan. Siinä ei ole myöskään varauduttu korjaamaan työntekijöiden palkkojen jälkeenjääneisyyttä.


Helsingin virastojen ja liikelaitosten ennustetaan tekevän tänä vuonna yhteensä 170 miljoonaa euroa voittoa. Kaupungilla on tileillä ja lainasaatavina yli 200 miljoonaa enemmän velkaa.
Palveluista puuttuu kymmeniä miljooniaKokoomuslaisen ylipormestarin linjaa kuvaa se, että budjettiesityksessä peruspalveluihin esitetyissä määrärahoissa on kymmenien miljoonien eurojen vajaus. Edes kaikkia lakisääteisiä velvoitteita ei aiota toteuttaa.


Sosiaali- ja terveyspalveluihin on esitetty vain nimelliset kolme prosenttia enemmän kuin tänä vuonna toteutumaennusteen mukaan käytetään. Tällä inflaatiotarkistuksella ei korjata henkilöstövajausta eikä palvelujen puutteita.
Edes lakia ei noudatetaEsimerkiksi lastensuojelussa puuttuu budjetista noin kymmenen miljoonaa euroa. Vanhustenpalveluissa on miljoonien eurojen vajaus. Kotihoidon resurssipula jatkuu ja pitkäaikaissairaanhoidosta aiotaan vähentää paikkoja vuonna 2009.


Hammashoidon budjetti on alimitoitettu, vaikka Uudenmaan lääninhallitus on uhannut Helsinkiä jopa sakkorangaistuksella, kun hoitoon joutuu jonottamaan jopa kolme kertaa hoitotakuulain enimmäisnormeja pidempään. Marian sairaalan päivystykseen ei ole budjetissa lisävakansseja. Perheneuvoloiden henkilöstö uhkaa vähentyä.
Palkkarahat alimitoitettuBudjettiesityksen palkkamenojen sanotaan perustuvan kunta-alan valtakunnalliseen sopimukseen. Esitys merkitsee kuitenkin vain hädin tuskin neljän prosentin korotusta tämänvuotisiin palkkakuluihin. Luvut ovat kaukana kuntatyönantajan mainostamasta yli 12 prosentista.


Kaupungin työntekijöitä edustavat ammattijärjestöt ovatkin jo vaatineet budjettiin lisämäärärahaa palkkojen korottamiseksi yli valtakunnallisen sopimustason.
SKP ja asukaslista kerää evästyksiäKaupunginhallituksen ryhmien on tarkoitus sopia budjetista ensi viikon lauantaina. Valtuusto keskustelee budjetista 31.lokakuuta ja päätökset tehdään 14.marraskuuta.


SKP:n ja asukaslistan ryhmä kokoaa esityksiä budjettiin keskustelutilaisuuksissa eri puolilla kaupunkia. Ensi torstaina asia on esillä Helsinki-politiikan kurssilla Merihaassa, seuraavalla viikolla Helsingin työttömien viikkotapaamisessa, lokakuun 25.päivä Ruoholahdessa ja 29.päivä Malmitalolla. Evästyksiä voi esittää myös lauantaisin jatkuvalla SKP:n piirin telttakiertueella.


– Budjettiin tarvitaan perusteellinen muutos. Peruspalvelujen jatkuvasta alibudjetoimisesta on päästävä eroon, korostaa kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakanen. Kaupungin ja sen liikelaitosten ylijäämistä voidaan ohjata lisää rahaa palveluihin.


– Ryhmämme on esittänyt työntekijöiden palkkojen jälkeenjääneisyyden korjaamiseksi 30 miljoonan euroa, joka tulisi kunta-alan sopimuskorotusten päälle.


Esillä on ollut myös joukkoliikenteen tuen lisääminen ja HKL:n hintojen korotuksista luopuminen, kaupungin ns. sisäisten vuokrien alentaminen, kaupungin omien työllistämistoimien lisääminen, Koskelan ja Paloheinän terveysasemien säilyttäminen sekä vakanssien lisääminen muun muassa Marian sairaalan päivystyksessä ja lastenpsykiatriassa. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli