Yli kaksisataa miljoonaa ihmistä kastijärjestelmän puristuksessa

02.02.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 5/2007.

Kastijärjestelmä polkee edelleen räikeästi kastittomien ihmisoikeuksia maailman suurimmaksi demokratiaksi mainitussa Intiassa. Kastittomia eli daliitteja lasketaan olevan noin 170 miljoonaa ja kun mukaan otetaan vielä vastaavassa asemassa olevat heimokansat eli adivasit, nousee syrjinnästä kärsivien määrä 250 miljoonaan.


Kastittomuus tekee mahdottomaksi elämän laadun parantamisen, eikä kastittomilla ole käytännössä mahdollisuuksia koulutukseen, työpaikan valintaan, sen paremmin kuin vapaaseen liikkumiseenkaan yhteiskunnassa. Moninaisen syrjinnän lisäksi daliittien voi sanoa edelleen kokevan myös suoranaista vainoa. Näin siitäkin huolimatta, että kastijärjestelmään perustuva syrjintä kiellettiin Intian perustuslaissa jo 1950-luvulla.


Teoriassa kastittomilla on viime vuosina ollut viidentoista prosentin kiintiö koulutus- ja virkajärjestelmissä, mutta todellisuudessa he ovat vastanneet kaikkein raskaimpien ja likaisimpien töiden tekemisestä. Heidän työtään on perinteisesti ollut muun muassa jätteiden ja lumppujen käsittely. Kastittomat opiskelijat ovat puolestaan useasti joutuneet lopettamaan opintonsa kastiin kuuluvien hindujen painostuksen tai suoranaisen väkivallan tähden.


Kastilaitoksen juurien voi sanoa olevan peruja ikivanhalta arjalaiselta valloittajakansalta, joka valloitti Indus-joen alueen yli kolmetuhatta vuotta sitten. Arjalaisten perustama kasti-instituutio teki ihmisistä eriarvoisia toisiinsa nähden, ja hierarkkinen kastijärjestelmä sidottiin osaksi hindu-uskontoa.


Mutta kun hindulaisuudesta nykyään puhutaan, halutaan painottaa sen olevan moniarvoinen ja suvaitsevainen uskonto. Todellisuudessa sen avulla ylläpidetään kuitenkin edelleen sosiaaliseen eriarvoisuuteen perustuvia hierarkioita. YK:n ihmisoikeusneuvosto on verrannut kastiin perustuvaa syrjintää apartheidiin....



ARTO TUOMINEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli