YK-joukkojen valtuudet

25.08.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: (ES)

Libanoniin sijoitettavat YK-joukot ovat samassa laajennetut valtuudet käyttää voimaa. Reutersin saamien YK-asiakirjojen mukaan joukot saisivat valtuudet käyttää "asianmukaista ja uskottavaa" voimaa itsepuolustukseksi samoin kuin siviilien puolustamiseksi. Ne saavat myös puuttua sellaisiin aseellisiin yrityksiin, jotka estävät tehtävien hoitamista. Tällä hetkellä Unifil-joukoilla on vain oikeus puolustaa itseään, muuten ne keskittyvät tarkkailuun.


YK:n turvallisuusneuvoston 11. elokuuta hyväksymä mandaatti kehottaa Unifilia avustamaan Libanonin asevoimia luvattomista aseista vapaan puskurivyöhykkeen pystyttämisessä.


YK:n apulaispääsihteerin Mark Malloch Brownin mukaan mandaatti teki selväksi, että Unifilin ei ole määrä suorittaa laajamittaista aseistariisuntaa. Mutta hän sanoi, että rauhanturvaajat voisivat reagoida, jos pienet ryhmät kieltäytyisivät aseistariisuutumasta joutuessaan vastakkain YK-joukkojen kanssa.


Sen sijaan Hizbollahin aseistariisunta ei kuulu Unifil-joukkojen toimivaltaan. Ne eivät myöskään voi aktiivisesti etsiä Hizbollahin asekätköjä, sanoi korkea-arvoinen YK:n sotilasvirkailija Le Monde -lehdelle. Ainoastaan, jos Unifil-joukko osuu partioidessaan kätkölle, sillä on valtuudet ottaa haltuunsa raketit. Unifilin tarkastuspisteillä on myös lupa ottaa haltuunsa pysäytetyistä ajoneuvoista löytyvät aseet ja käyttää voimaa väkisin läpi yrittäviä vastaan.


Mutta jos Unifil-yksikkö osuu tilanteeseen, jossa Hizbollah ampuu raketin Israeliin, sen tulee hälyttää Libanonin armeija eikä käyttää itse voimaa Hizbollahia vastaan. Samaa YK-joukon sivussa pysymistä sovellettaisiin, jos Israel tekisi uuden hyökkäyksen ja Libanonin asevoimat kostaisivat. "Me emme pane itseämme keskelle, yritämme pysäyttää heidät toisin keinoin", YK:n virkailija sanoi. "Mutta jos Israel pitää maalitaulunaan siviilejä, meidän on keksittävä vastatoimia sulkemalla sisääntulotuet tai asettamalla paikalle tarkkailijoita."


Jos Unifilin toiminnassa noudatetaan edellä kuvattuja valtuuksia, Hizbollahin kanssa tuskin tulee ongelmia. Sitäkin vaarallisempi ongelma on Libanonia laittomasti miehittävä, sitä jatkuvasti meri- ja ilmasaarrossa pitävä, tulitaukoa rikkova ja libanonilaislasten tappamista sodan aikana kylvämillään rypälepommeilla jatkava Israelin armeija, jota valtuudet kohtelevat "tasapuolisesti" kuin kukkaa kämmenellä.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli