VIIKON PAKINA: Vuosisadan huijaus

05.04.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 14/2007.

Vuosisadan huijauksen arvonimeä voidaan perustellusti käyttää monistakin huijauksista. Mutta ainakin sellainen on väite, jonka mukaan Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad vaatii "Israelin pyyhkimistä pois kartalta".


Väite, joka temmattiin Ahmadinejadin 25.10.2005 Teheranissa pitämästä puheesta, on jo pitkään elänyt ihan omaa elämäänsä. Sitä toistetaan tasaisin välein itsestään selvänä totuutena. Mediaa ei yhtään haittaa se, että väite kumottiin jo melko tuoreeltaan sen jälkeen kun se oli alkanut vakiintua


Professori Virginia Tilley kumosi väitteen viime vuoden elokuussa (Counterpunch 28.8.06). Samoihin aikoihin saman tekivät professori Juan Cole ja eräät muut Lähi-idän ja farsin kielen asiantuntijat.


Perusteellisimmin väitteen on runtannut Arash Norouzi (Truth Seeker, 18.1.07).


Kaiken tämän jälkeen esimerkiksi Helsingin Sanomat ja Yleisradion uutiset ovat muina miehinä jatkaneet väitteen hokemista



* * *



Entä sitten? Mitä sillä on väliä, mitä Iranin presidentti on tarkkaan ottaen sanonut tai ei ole sanonut?


On sillä väliä. Väitettä käytetään nimittäin sodan sytyttämiseen. Erityisen tehokas propaganda-ase väite on USA:ssa, jossa vaikutusvaltainen Israel-lobby dominoi sekä kummankin valtapuolueen toimintaa että suurta osaa mediasta.


Iran ei ole uuden ajan historiassa kertaakaan hyökännyt toisen maan kimppuun. Mutta nyt "Israelin pyyhkimistä pois kartalta" koskevan väitteen avulla luodaan kuvaa, että Irania johtaa vaarallinen sotahullu, joka havittelee ydinasetta ja suunnittelee ainakin Israelin, ellei myös USA:n, pyyhkimistä kartalta.


Kuriinhan sellainen hullu on pantava ja Iraniin iskettävä – vaikka ydinasein.



* * *



Mitä Ahmadinejad sitten puheessaan sanoi? Hän ei kertaakaan käyttänyt sanaa "kartta", sanaa "Israel" eikä termiä "pyyhkiä pois". Hän lainasi edesmennyttä Ruhollah Khomeinia: "Imaami sanoi, että tämän Jerusalemia miehittävän hallinnon täytyy kadota aikakirjoista. Tämä lausunto on hyvin viisas."


Hän ei siis puhunut Israelista valtiona eikä maana, vaan sionistisesta ja palestiinalaisten maita miehittävästä hallinnosta. Eikä lause ollut uhkaus vaan profetia. Hän muistutti kuulijoitaan, että shaahin hallinto ja eräät muut hallinnot olivat näyttäneet suunnattoman vahvoilta, mutta olivat kadonneet, ja niin tulisi "miehittävälle hallinnolle" Jerusalemissakin jonain päivänä käymään.


Ahmadinejad ei siis puhunut edes kiertoilmausta Israelista käyttäen "miehittävän hallinnon pyyhkimisestä pois kartalta". Hallintojahan ei voikaan pyyhkiä pois kartalta.


Itse asiassa Khomeini oli esittänyt Ahmadinejadin siteeraaman profetian 1980-luvulla aikana, jolloin Israel myi Iranille aseita, joten ilmeisesti sitä ei silloin pidetty yhtään hirveänä.



* * *



Mitä luulette, loppuuko Ahmadinejadin puhetta koskeva huijaus Suomessa tähän pakinaan? Eipä taida loppua.



EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli