VIIKON PAKINA: Uutisvuotoja

03.11.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja:

Tällä viikolla on jatkettu kiistelyä kriisinhallintalaista. Aiheesta enemmän viereisellä sivulla.


Täytyy kuitenkin muistuttaa, että eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi on kriisinhallinnan asiantuntija.


Sasi nimittäin omistaa amerikkalaisen asefirman Raytheonin osakkeita. Raytheon valmistaa muun muassa Tomahawk-ohjuksia. Sasi pitää osakeomistuksiaan eettisinä:


"Ne ovat erittäin eettisiä tuotteita, mitä Raytheon valmistaa. Se tekee järjestelmiä, joilla pyritään pitämään huolta siitä, että ohjukset osuvat täsmällisesti. Voi sanoa, että uusi teknologia on inhimillistänyt sodankäynnin."


"Useimmiten kuulee että siinäpä mies, jonka puheet kumpuavat suoraan samasta eettisestä lähteestä, jonka päällä hän istuu", pakinoitsija Bisquit on sanonut Sasista.



* * * * *


Myös keskustelua kuntapalvelujen ulkoistamisesta on tällä viikolla jatkettu. TV1:n A-piste kertoi maanantaina kokemuksia ulkoistamisesta.


Imatra ulkoisti vanhusten ryhmäkotiasumisen. Kustannukset karkasivat käsistä, eikä kunta pystynyt huolehtimaan asiasta haluamallaan tavalla.


Hamina osti ulkoa kotipalvelun ateriapalvelut. Sitten huomattiin, että kaupunki tekeekin ateriat 60 prosenttia halvemmalla.


Lahti kilpailutti vanhusten asumispalvelut. Hoito kallistui pahimmillaan lähes 50 prosenttia.


Kotkassa kilpailutettiin uimahallien siivous, mutta laatu olikin huonoa, eikä säästöä tullut.


Laajemmin kerrottiin siitä, miten Kruunupyyn kunta yksityisti viime vuonna koko keittiö- ja siivoustoimen ylikansalliselle jättiyhtiölle ISS:lle ja mitä sitten tapahtui.


Kunnanjohtaja Stig Ostdahl kehui, että kunta säästää yksityistämisen ansiosta vuodessa keskimäärin 500 000 euroa.


Tosin sitten paljastui, että vaikka ISS toimii kunnan tiloissa, sille ei ole siirretty kiinteistö- ja laitteistokuluja.


Kun ISS otti palvelut hoitaakseen, seitsemän työntekijää sai potkut. ISS pystyi alentamaan hintaa vähentämällä työntekijöitä. Kunnan laskelmissa eivät näy kustannukset, jotka aiheutuvat työttömyydestä.


Siivooja Helena Björklund oli yksi, joka sai jäädä. "Teen yksin sen työn, minkä ennen teki neljä", hän kertoi. Myös vuosilomaedut ovat heikentyneet. Hän myönsi, että työ ei suju hyvin, "jälki ei ole kunnollista".


Björklund aloittaa 7,5 tunnin työpäivänsä kello 6 aamulla ja menee kotiin kello 9.30. Sitten hän jatkaa työtä kello 13.45:stä kello 18:aan asti.


Näin Kruunupyyssä.



* * * * *


Lopuksi kevyempään aiheeseen. Vietetäänhän tälläkin viikolla pikkujoulujuhlia.


Pikkujouluvitsit ovat yleensä pikkutuhmia, mutta ei tämä:


Kirjailija Jari Tervo oli aamuyöllä matkalla pikkujouluista kotiin ja otti taksin. Kuski näytti maahanmuuttajalta, joten Tervo päätti testata tätä.


"Kun sinä vain sitä al-Jazeera-tv-kanavaa katselet, et taida tietääkään, että minä olen tunnettu Uutisvuodosta?"


"Jos sa vuotaa sinne takapenkille, ma halytan polisin", kuski vastasi.


EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli