VIIKON PAKINA: Uusi aamu taas kaupan

08.02.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 6 / 8.2.2008

Toimittaja Pekka Mykkäsen (HS 7.2.) mukaan Yhdysvaltain presidentinvaalien "esivaalit ovat osoittautuneet historiallisiksi" ja niitä voi kutsua "uudeksi aamuksi Amerikassa".


Kunpa niin olisikin. Mutta taitaa olla toiveajattelua tai harhautusta; George W. Bushin hallinnon taloudellisen, poliittisen, sotilaallisen ja moraalisen konkurssin raunioilla kaupataan taas kerran "uutta aamua".


Tunnettu yhdysvaltalainen journalisti Larry Chin ei ole yhtä optimistinen: "Jokaiset vaalit USA:n uuden ajan historiassa ovat olleet rikollista manipulaatiota. Vuosi 2008 ei tee poikkeusta."


Pärjätäkseen USA:n presidenttiehdokkaiden on kannattava köyhiä sortavaa uusliberalistista sisäpolitiikkaa, sotateollista kompleksia, imperialismia ja sotapolitiikkaa. Heidän täytyy varauksetta tukea Israelia. Lisäksi heidän täytyy olla itse rikkaita ja heillä täytyy olla rikkaita tukijoita.


Tälläkin kertaa poliittisesti epäsopivat ja siksi suuria tukirahoja vaille jääneet ehdokkaat, kuten Ron Paul ja Dennis Kucinich, tiputettiin pois pelistä jo kättelyssä.



* * *



Uusi presidentti on joko republikaani John Mc Cain tai jompikumpi demokraateista, Hillary Clinton tai Barack Obama.


Kaikkien kolmen ehdokkaan rahoittajia ovat muun muassa nämä suuryhtiöt ja rahoituslaitokset: Citigroup, Morgan Stanley, Lehman Brothers, JP Morgan Chase ja Goldman Sachs Credit Suisse satsaa sekä McCainiin että Obamaan.


McCainille keskittävät tukea mm. Bank of New York Mellow, Citadel Investments ja MGM Mirage, Clintonille ja Obamalle mm. National Amusements ja Time Warner


Ehdokkaiden neuvonantajissa on henkilötasolla enemmän hajontaa, mutta yhteistä on se, että he ovat kylmän sodan sotureita, sotarikollisia, nykyisiä ja entisiä uuskonservatiiveja ja imperialististen ajatushautomoiden jäseniä.


MacCainin neuvonantajia ovat mm. Henry Kissinger, William Kristol ja James Woolsey, Clintonin neuvonantajia mm. Bill Clinton, Madeleine Albricht ja Richard Hoolbroke ja Obaman neuvonantajia mm. Zbigniew Brzezinski, Richard Clarke, ja Bruce Riedel.


Irak-hyökkäystä kannattanut MacCain on sitä mieltä, että USA:n pitää olla Irakissa vaikka "sata vuotta", ja hän haluaa pommittaa Irania. Clinton kannatti hyökkäystä Irakiin ja Obama vastusti vaisusti. Kumpikin kannattaa tarpeen vaatiessa Iranin ja Pakistanin pommittamista.


Valinnan varaa siis on.



* * *



Mutta eipä synkistellä, tässä loppukevennys:


– USA:n esivaalien supertiistai oli valtava tapahtuma, todellinen demokratian riemuvoitto.


– Sanos muuta. Äänestäjiä oli lähes yhtä paljon kuin American Idol -äänestyksessä. Tosin voi olla, että Idol-äänestäjät ovat tyytyväisempiä tulokseen.



EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli