VIIKON PAKINA: Usko tai älä

26.01.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 4/2007.

Puolueiden vaalitunnukset on julkistettu iloksemme. Mitä mikin tarkoittaa, on äänestäjien mielikuvituksen varassa. Tässä muutamia tulkintoja.


Kokoomus: "Puolue jolla on korvat". Peruskoulun ala-asteen kokeessa kysyttiin: Miten ääni etenee korvassa? "Se menee toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos", vastasi viisas Jyrki Katainen, 8 v.


Keskusta: "Vähän kuin itseäsi äänestäisit". Likaisella mielikuvituksella mieleen voisi tulla itsetyydytys. Tai mielleyhtymä: Vähän kuin hautaasi kaivaisit.


Vasemmistoliitto: "Oikeasti vasemmalla". Mutta ei ihan "aikuisten oikeesti". "Vasemmalla" tarkoittaa vasemmistoliiton kohdalla istumajärjestystä puhemiehen korokkeelta katsottuna.


Vihreä liitto: "Jottei totuus unohtuisi". Vihreä liitto on porvaripuolue, joka leikkaa palveluja ja sosiaaliturvaa niin eduskunnassa kuin kunnanvaltuustoissakin eikä pidä hallitukseen pyrkimisen kynnyskysymyksenä edes ydinvoiman lisärakentamista.


Kristillisdemokraatit: "Usko tai älä". Päivi Räsänen on pysynyt raittina sen jälkeen kun hän 12-vuotiaana otti ensi kännit. Mitä nyt teini-iässä tuli vähän ryypättyä.


SDP: Ei ollut vielä tätä kirjoitettaessa julkistanut vaalitunnustaan. Tyydymme korvikkeena Eero Heinäluoman vaalitilaisuudessaan esittämään tunnukseen "Ihmisille töitä". Eli kaikki nykyiset demariministerit on äänestettävä jatkamaan töitään vaalien jälkeisessä hallituksessa, varsinkin Kari Rajamäki.



* * *



Sattuneesta syystä hyppäämme sitten täysin epäpoliittiseen aiheeseen, ihmisen vanhenemiseen.


On lohdullista, että ihmisen vanheneminen tapahtuu vähän kerrallaan vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Siihen ehtii sopeutua ja mukautua. Sitä mitä itse nuorena ajatteli esimerkiksi 60-vuotiaasta ei tulisi mieleenkään ajatella, kun itse on siinä iässä.


"Keski-ikäisyys" on hyvä lohduke ja sopeuttaja. Sillä on leveä haitari: kolmekymppisestä kuusikymppiseen ja siitäkin eteenpäin. "Varttuneessa keski-iässä" olevan tai "reilusti keski-ikäisen" kirjoissa voi olla hyvinkin olla 65–70-vuotiaaksi saakka.


Mistä tietää, että on keski-ikäinen tai jopa "reilusti" keski-ikäinen? Muun muassa tällaisia vastauksia voidaan antaa:


Kaikesta kivasta alkaa olla vähintään 20 vuotta. Voi sanoa yhä useammalle: "Kun minä olin sinun iässäsi". Ennen vanhaan sattui ja tapahtui, nykyään ei tapahdu mitään, mutta joka paikkaan kyllä sattuu.


Alkaa ostella kevyt-tuotteita ja huomaa, kuinka pienellä tekstillä kaikki käyttöohjeet on kirjoitettu. Elämän korkeat arvot tarkoittavat verenpaine- ja kolesteroliarvoja. Kirjoittaa muistilappuja, mutta unohtaa, mihin ne on laittanut.


Silmiin syttyy tuli vain silloin, kun aurinko osuu silmälaseihin. Kahdesti yössä tarkoittaa vessassa käyntejä. Kuorsaaminen on tapa osoittaa vierustoverille, että on elossa.


Osa noista pitää paikkansa, osa on yksilöllistä, osa silkkaa pötyä.



* * *



Joku viisas on sanonut: – Tultuasi kypsään keski-ikään ihmiset alkavat odottaa, että olet hillitty, arvokas, varovainen ja harmaa. Silloin on aika tuottaa heille yllätyksiä.



EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli