VIIKON PAKINA: Tois ja täl pual jokke

05.01.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 1/2007.

Nyt on melkein päivälleen neljä vuotta siihen, kun Turusta tulee yksi Euroopan kulttuuripääkaupungeista.


Otamme roiman varaslähdön, sillä – kuten kulttuuripääkaupunkimainoksessa sanotaan – "Turku ei jätä kylmäksi". Yritämme seurata joka vuoden alussa Turkua, kunnes vuosi 2011 alkaa.


Turulla on omat ongelmansa, mutta ne ovat pieniä Tampereen aseveliakselin murtumiseen, Jyväskylän yhä jatkuvaan Kettusjuttuun ja Helsingin aluerosvousongelmiin verrattuna.


Turussakin tosin säästetään kaikessa: jopa kaupunginteatteri on ollut nälkäkuurilla, ja katuvalot aiotaan sammuttaa huhtikuusta syyskuuhun säästösyistä.


Mutta kulttuuripääkaupungin maine valaisee jo nyt kaupungin tois ja täl pual jokke.* * *Turun murre on yksi kaupungin rikkaus. Heli Laaksonen on tehnyt sen kaiken kansan tuntemaksi ja rakastamaksi – tosin laitilalaisena muunnelmana.


Mutta kyllä aito Turun murrekin tunnetaan – jos ei muusta, niin lukemattomista turkulaisvitseistä, joita sekä turkulaiset että muut, varsinkin tamperelaiset, tykkäävät kertoa.


Tässä muutamia turkulaisvitsejä siistimmästä päästä.* * *Miksi Turku on Suomen afrikkalaisin kaupunki?


– Koska kun turkulaisil tulee makeennälkä ne menee kioskil ja sanoo: "Nami bia!" ja kun niil on jano niin "An gola!"* * *Ämmäporukka oli tilannu Matti Nykäsen rippama polttareihi. Ei ollu mikkän muuttunu sit Kalkkary kisoje. Etunoja oli kohtalaine mut pitut olis saanu olla enämpiki.* * *Turu lintutiätelline yhristys on voittanu ponkamise suamenmestaruuren. Tulos oli sataykstoist lintu. Tamperen yhristyksen rotesti hylätti. Tuamaristo huamautti et vaik oli nähty kakssata pulu Tammelan toril ni ei se riitä ko tarkotus on nährä eri lajei.* * *Matisse-näyttely ollan ens suveks Turku hommamas. Täsä yhteyres on saatu selvil et Matissel oli aikanas Turus veli ja sen nimi oli Teposse.* * *Elukatte vapautusrintama EVR oli tehny säälimättömän iskun Ruissalos. Yks miäs oli onkel ollu ja eikä kääntäny selkäs ku viireks minuutiks ni jo oli matopurkki kaarettu ja marot päästetty luanto misä ne ei tiätty yksinäs pärjä.* * *Yks äijä oli pupist tullu huanos kunnos ja pyärälläs kaatunu pappilan kohral oja ja kun jalat ei kerran yhtän kantanu ni jäi sihen ähkimä. Rovasti oli puutarhassas ja huuteli et kuka siäl on.


– Mää taimi olen sun tarhassas, örisi äijä.* * *Ja lopuksi pari poimintaa Turku-sanakirjasta (englannista turuksi):


Connecting people = Olek pahas paikas? Showbusiness = Komeljanttarei. Teamwork = Porukas sählämine. See you later = Menisis sääki kottis vaa.EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli