VIIKON PAKINA: Teetä ja sympatiaa

03.11.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 40/2006.

Kadehditko rikkaita? Tätä on taas kysytty tavallisilta ihmisiltä, kun tiedot verotettavista ansio- ja pääomatuloista ja varallisuudesta on julkistettu. Monet ovat myöntäneet kadehtivansa tai olevansa peräti katkeria.


Mutta miksei asiaan voisi suhtautua toisin päin, myötätunnolla.


Ajatellaanpa vaikka Aatos Erkon kohtaloa. Mies on keikkunut viime vuosina varakkaimpien suomalaisten listan ykkösenä, mutta on nyt tipahtanut yhdenneksitoista. Hänen verotettava varallisuutensa on huvennut toissa vuoden 192 miljoonasta viime vuoden 52 miljoonaan euroon. Tosin hän on pääomatuloissa kasvattanut etumatkaansa muihin.


Erkko tarvitsee nyt myötätuntoa. Hänellä ei ole helppoa, kun rahaa on vähemmän käytettävissä. Itsetuntokin lienee koetuksella.


Asiaa ei paljon auta, vaan voi jopa pahentaa, että oman suvun keltanokat ovat rynnineet ohi. Aatoksen sisarentytär Rafaela Seppälä on varallisuuslistan ykkösenä liki 202 miljoonalla ja sisarenpoika Robin Langenskiöld neljäntenä runsaalla 94 miljoonalla eurolla.


Vetoammekin Rafaelaan ja Robiniin: muistakaa kiitollisuudenvelkanne Aatokselle, lohduttakaa häntä ja antakaa tarvittaessa toimeentulotukea.



* * *



Entäpä Jorma Ollilan tapaus ansiotulopuolella? Fortumin toimitusjohtaja Mikael Lilius on vallannut Jormalta niukasti ykköspaikan. Lilius 4 375 170, Jorma 4 271 696 euroa.


Miten Jormalle on näin päässyt käymään? Voimme vain kuvitella, miltä hänestä tuntuu vahingoniloisten katseiden ristitulessa.


Mutta pää pystyyn, Jorkka! Luotamme siihen, että sinä Shellin pomona näytät vielä Liliukselle närhen munat.


Myötätunnolla ja solidaarisuudella on ajateltava myös Björn Wahlroosia ja Jussi Salonojaa.


Nalle on ansiotulolistalla vasta kahdeksantena vajaalla 2,3 miljoonalla eurolla. Tosin lohtuna on varallisuuslistan kolmas sija lähes 120 miljoonalla eurolla, kiitos Suvi-Anne Siimeksen.


Sijoittaja Jussi Salonoja puolestaan oli edellisvuonna pääomatuloissa toisena, mutta nyt miestä ei löydy edes sadan parhaan listalta.


Missä on Jussi? Onko hän siltojen alla? Kuka käynnistäisi keräyksen Jussin auttamiseksi?



* * *



Toiseen asiaan. Mikä yritys? 435 työntekijää, joista 29 on ollut syytteessä puolison pahoinpitelystä, 7 on pidätetty petoksesta, 19 on ollut syytettynä katteettomien shekkien kirjoittamisesta, 3 on ollut vankilassa pahoinpitelystä, 71 ei voi luottorikkeiden takia saada luottokorttia, 14 on pidätetty huumerikoksista, 8 on pidätetty myymälävarkaudesta, 21 on tällä hetkellä haastettuina oikeuteen ja 84 on pidätetty rattijuopumuksesta viimeisen vuoden aikana.


Oikein arvattu. Kyse on USA:n kongressista, jonka vaalit pidetään 7. marraskuuta.



* * *



George W. Bush varoitti demokraatteja juhlimasta voittoa liian aikaisin. Sama mies julisti kolme vuotta sitten Irakista: "Tehtävä suoritettu".



EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli