VIIKON PAKINA: Sattumia sopasta

27.11.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 44/27.11.2009

Camilla Berggreniltä ja Marianne Lydéniltä on ilmestynyt niin sanotussa taistolaisliikkeessä 1970-luvulla mukana olleiden ruotsinkielisten nuorten kokemuksia valottava haastattelukirja Nyttiga idioter? Suomeksi siis Hyödyllisiä idiootteja?


Huomatkaa kuitenkin, että kirjan tekijät ja haastatellut antavat armoa itselleen ja toisilleen kysymysmerkin verran.


"Sanontaa hyödylliset idiootit käytti itse Vladimir Lenin. Hän viittasi sillä idealisteihin, joita saattoi käyttää hyväksi suurissa hankkeissa, vaikkapa vallankumouksessa", kirjoitti Vihreä Lanka kirjan esittelyssä.


Onkohan maailmassa useammin esitettyä harhaväitettä kuin tämä. Lenin ei todellisuudessa koskaan puhunut yllä mainitussa merkityksessä mitään "hyödyllisistä idiooteista" eikä nimitellyt ketään sellaisiksi. Sanontaa ei ole hänen teoksissaan eikä muissa kirjoituksissaan, ei hänen nauhoitetuissa puheissaan eikä hänen kirjeenvaihdossaan.


Itse asiassa Leninin sanomaksi väitetty "siteeraus" ilmestyi ensimmäiseksi vuosikymmeniä Leninin kuoleman jälkeen yhdysvaltalaisen äärioikeistolaisjärjestön John Birch Societyn lehdessä. Sanonta on täysin keksitty.


Mutta nyt tarvitsee vain googlettaa "hyödylliset idiootit", niin löytää loputtoman määrän väitteitä, joiden mukaan Lenin puhui hyödyllisistä idiooteista. Suomalaisista näin väittävät Erkki Toivanen, Tauno Tiusanen, Timo T.A. Mikkonen, Lasse Lehtinen ja monet muut.


Pitäisikö siis pilkata, että vain laiskat idiootit uskovat asiaa tarkistamatta perättömyyksiin?



* * *



EU:lle on nimitetty presidentti, Herman Van Rompuy, ja ulkoministeri, paroonitar Catherine Ashton. Väitetään, että heidät on poimittu suuresta tuntemattomuudesta. Panettelua.


Tosin Britannian pääministeri Gordon Brown puhui kehuessaan maannaistaan medialle toistuvasti Cathy Ashdownista. Mutta olihan etunimen hellittelymuoto kuitenkin oikein.



* * *



Kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta käytetään sokerista lyhennettä PARAS. Viimeistään nyt siihen ihastuneiden demarien ja vassarienkin luulisi näkevän, että hanke on parhaan vastakohta, julkisten palvelujen karsimis-, keskittämis- ja yksityistämishanke. Tässä lehdessä "uudistuksesta" käytetty lyhenne kupru luonnehtii hanketta osuvammin.



* * *



Matkustajalaiva Silja Europan peräsinvaurio aiheutti sen, että alus pystyi kääntymään vain oikealle. Niinpä se joutuikin kiertämään ympyrää oikealle, kunnes hinaaja otti sen vedettäväkseen.


Miten tuosta tuleekin mieleen pakonomaisesti oikealle kurvaava Matti Vanhasen ja Jyrki Kataisen hallitus. Tosi sairasta.



* * *



Tuli Tukholmasta Suomeen iloinenkin uutinen. Ruotsi lupasi sotilaallista tukea Suomelle, jos meitä vastaan hyökätään. Nyt voimme huokaista helpotuksesta.


Tosin Ruotsi edellyttää vastavuoroisesti Suomelta apua, jos sitä uhataan. Koska Ruotsi on Suomen ja kahden Nato-maan ympäröimä, uhka ei kaiken järjen mukaan voi tulla muuta kuin Naton taholta.



EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli