VIIKON PAKINA: Sailasta menoa

02.09.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja:

Palataanpa vielä valtiosihteeri Raimo Sailaksen legendaariseen haastatteluun Kuntalehdessä (11/05).


Sailas romuttaa heti alkuun kuvitelmat, että kunta- ja palvelurakenneuudistus parantaa kunnallisia palveluja. "Ei pidä kuvitella, että pystymme jatkossa lisäämään palveluita tai pitämään edes nykyisenlaisia yllä sillä rahalla, joka meillä on käytettävissä."


Käytettävissä olevalla rahalla Sailas ei tarkoita sitä viittä miljardia euroa, joka on viety pois kuntien valtionosuuksista eikä sitä rahaa, joka on käytettävissä rikkaiden verohelpotuksiin, Fortumin optioihin ja asehankintoihin.


Kuntaliitoksista puhuessaan Sailas täsmentää: "! jos kuntaliitoksissa lähdetään nykyään siitä, että kaikkien työpaikat säilyvät seuraavat viisi vuotta, eikä palvelurakenteeseen kajota, niin mistäpä niitä säästöjä syntyisikään."


Rakenteet on siis muutettava ja kuntasektorin työpaikkoja hävitettävä. Kuntasektorilta hävinnee satatuhatta työpaikkaa muutaman lähivuoden aikana.


Karsinta koskee myös opettajia, lääkäreitä, hoitoalan henkilöstöä ja sosiaalityöntekijöitä. "Nämä professiot ovat Sailaksen mukaan vaikuttaneet tähän asti lähinnä uusien virkojen synnyttämiseen."


Näitä "professioita" voidaan karsia, kun palvelut keskitetään suuriin yksikköihin ja niitä kilpailutetaan ja yksityistetään.


"Yhä vielä on korkea kynnys sille, että peruskoululainen voisi käydä koulua toisessa kunnassa tai että vanhemmat voisivat jättää lapsen työmatkallaan toisen kunnan päiväkotiin! Yhä edelleen kotipalvelu ylittää vain harvoin kuntarajat", Sailas valittaa.



* * * * *


Ei pidä luulla, että Sailas on tullut hulluksi, eikä hänen höpinöistään tarvitse välittää. Lähipalveluja hävitetään jo täyttä päätä.


Terveysasemia lakkautetaan ja palveluja keskitetään suurempiin etäasemiin. Satoja lähikouluja uhkaa lakkautus. Kuntien kulttuurituesta katoaa Matti Vanhasen hallituksen budjettiesityksen mukaan kolmannes. Kirjastojen rakentaminen ja korjaaminen lopetetaan kokonaan. Vanhustenhuoltoa ja lasten päivähoitoa "seudullistetaan". Jne.


Tämä on valmistautumista kunta- ja palvelurakenneremonttiin.



* * * * *


No mutta onhan ihmisillä autot (eläköön Kioton ilmastosopimus!), joilla tavoittaa kauemmaksi siirretyt palvelut. Ja ne, joilla ei ole autoa, voivat mennä bussilla.


Pahaksi onneksi valtiontuen raju karsinta on lopettamassa maasta yli 520 bussivuoroa.


Tässäkin on kuitenkin hyvä puolensa. Taksit ja yksityiset kuljetusfirmat saavat lisää asiakkaita. Köyhdytetyillä "kotikunnilla" ei tosin taida olla varaa maksaa vanhoille, vaivaisille ja lapsille matkatukea.


Siinä tapauksessa avautuu oiva tilaisuus edistää Esko Ahon markkinoimia terveellisiä elintapoja. Kaikki kynnelle kykenevät köyhät jalan, pyörällä tai hiihtäen etäpäiväkotiin, etäkouluun, etäterveysasemalle, etäsairaalaan, etäkirjastoon!


Ehkä siitä alkaa sivutuotteena myös Suomen nousu uudelleen kilpaurheilun huipulle.


EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli