VIIKON PAKINA: Säädyllistä pikkujoulua!

07.12.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 45/2007

On taas pikkujoulujuhlien aika. Kerrataanpa siis muutamia tosiasioita.


Pikkujoulujen historia on ainakin yhtä vanhaa kuin kirjoitettu historia. Merkille pantavaa on, että ensimmäiset pikkujoulut pidettiin kohta oluen keksimisen jälkeen. Kaikki tämä tapahtui muinaisessa Egyptissä.


Pikkujoulut levisivät nopeasti kaikkialle sivistyneeseen maailmaan, joskin Suomessa ensimmäiset pikkujoulut pidettiin vasta 1960-luvun lopulla. Pikkujouluja vastustettiin Suomessa ankarasti niihin liittyvien moraalisten kysymysten vuoksi, mikä oli ihan oikein. Mutta vapautunut alkoholipolitiikka ja yleisesti höllentynyt sukupuolikuri edesauttoivat pikkujoulujen sallimista "osana ihmisten normaalia kanssakäymistä".


Jokainen pikkujoulujuhlissa käynyt tietää, miten normaalista kanssakäymisestä on kyse.* * *Yrityksissä pikkujoulujen eräs tarkoitus on arvioida työntekijöiden sopivuutta tehtäviinsä. Samalla pikkujouluissa tulevat yleisesti esiin henkilösuhteiden tila sekä esimiesten ja alaisten väliset suhteet.


Pikkujoulujen merkitystä urakehitykseen ei sovi aliarvioida. Moni lupaavalta vaikuttanut nousukas on menettänyt mahdollisuutensa pikkujouluissa ja välittömästi niiden jälkeen tapahtuvissa jälkiselvittelyissä. Toisaalta moni nössönä pidetty takarivin taavi on noussut pikkujouluissa ja niiden jälkeen arvoon arvaamattomaan.


Firman pikkujoulujen tunnusteleva osuus kestää yleensä runsaan neljännesvuorokauden. Tänä aikana yrityksen työntekijän on juotava, kuunneltava johtajan yleensä yksitoikkoinen ja yhdentekevä puhe, juotava, syötävä ja juotava, juotava ja juotava.* * *Pikkujoulujen jatkoilla kuviteltuun pakolliseen kaavaan kuuluu ns. iskeminen. Tanssilattialla voi jo hakea lähituntumaa ja suorittaa arviointeja aamuyötä silmällä pitäen.


Jatkopaikka on yleensä jonkun työkaverin asunto, jossa osa porukasta yleensä nukahtaa osan päästessä näin estottomammin toteuttamaan keskinäisiä jatkosuunnitelmiaan. Paremmin palkatut työntekijät sekä johtoportaan jäsenet yleensä varaavat hotellihuoneen välttääkseen kiusalliset jälkipuheet.* * *Monessa perheessä joulurauha käynnistyy pikkujouluista keskinäisellä vaitiololla. Pikkujoulujen merkitystä aviollisten suhteiden uudelleenarvioinnin käynnistäjänä ei voida väheksyä. Pikkujoulut työllistävät valitettavan usein paitsi poliisia, myös perheneuvoloita ja tuomareita.


Niin että toivottavasti jokainen nyt ymmärtää, miten vaarallinen tapahtuma pikkujoulut on ja käyttäytyy sen mukaisesti. Tai ainakin keksii etukäteen hyvän pikkujouluselityksen.EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli