VIIKON PAKINA: Puukolla selkään

26.10.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 39/2007

Yhä kinastellaan, mitä kokoomus lupasikaan ennen vaaleja naisvaltaisille koulutetuille aloille, ennen kaikkea sairaanhoitajille.


Kokoomus lupasi paljonkin. Mutta erityisen merkittävä oli Jyrki Kataisen Ylen Vaalit 2007 -nettisivun haastattelussa 14.2. antama lupaus:


"Mitä enemmän naisvaltaisille koulutetuille aloille maksetaan yli yleisen korotustason, sitä enemmän olemme valmiit nostamaan kuntien saamia valtionosuuksia. Esitämme, että valtio siis maksaa kunnille sen osuuden naisvaltaisten alojen palkankorotuksesta, joka ylittää yleisen korotustason."


Eli mitä suurempia palkankorotuksia maksetaan, sitä enemmän kokoomus on valmis tulevassa hallituksessa nostamaan kuntien valtionosuuksia.


Nyt kokoomus on hallituksessa ja Jyrki-boy julistaa, että ei tipu.


Siis hoitajia puukolla selkään.* * *Helsingin Sanomat kysyi 20.10 viideltä "asiantuntijalta", miten Tehyn työtaistelussa käy. Vastaukset voi kiteyttää seuraavasti:


Tehyssä "ei ole mietitty" mitä joukkoirtisanoutumisista seuraa; "mopo on karannut kauan sitten käsistä"; "Tehy perääntyy"; "Tehyn suosio on laskussa"; "suuria ylimääräisiä palkankorotuksia ei tule"; "todennäköisin ratkaisu on pitkä työehtosopimus"; "valtiovalta voisi valmistella valmiuslainsäädännön käyttöönottoakin", se "horjuttaisi kenttää".


Keitä "asiantuntijat" olivat? Ei tietoa, paitsi että yhden sanottiin olevan "työntekijäjärjestön edustaja". Haastateltavat eivät halunneet "missään nimessä" esiintyä nimillään.


Siis kuusi puukoniskua hoitajien selkään puskasta. Kuudennen livautti Hesari.* * *Nokian ja Shellin hallitusten puheenjohtajaa Jorma Ollilaa (optiotulot pelkästään Nokialta 35689379 euroa) haastateltiin 20.10. Lauantaiseurassa. Hoitajien työtaistelun tiimoilta hän kommentoi myös julkisen sektorin palkkoja.


Ollila arveli, että julkisella sektorillakin "täytyy jatkossa palkkoihin tulla mukaan se elementti, että jos tuottavuus paranee, jos toimitaan tehokkaammin, jos organisoidaan työt järkevästi", "sielläkin on mahdollisuuksia palkankorotuksiin". Mutta jos vain ajatellaan tultavan "perässä ilman omaa ponnistelua" ja "toivotaan, että tulee samat korotukset kuin avoimella sektorilla, joka tekee kovasti töitä, jotta johtaminen olisi hyvää, rakenteet kunnossa, tuottavuus paranisi, niin näinhän ei voi olla."


Ollila antoi näin hienovaraisesti ymmärtää, että hoitoalalla ja muulla julkisella sektorilla ei osata organisoida töitä järkevästi, vaan toimitaan tehottomasti ja tuottamattomasti, mutta silti havitellaan palkankorotuksia ilman omaa ponnistelua.


Siis hoitajia puukolla selkään.


Totisesti, Jorma on oikea valinta Suomesta EU:n kehittämistä pohtivaan "viisaiden" ryhmään.EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!