VIIKON PAKINA: Naiset matalaksi

22.09.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 34/2006.

Tänä ja ensi vuonna juhlitaan sitä, että maassamme toteutui sata vuotta sitten yleinen ja yhtäläinen äänioikeus. Köyhimysten ohella uudistus koski myös naisia – ensimmäisinä Euroopassa.


Kun "vahinko" pääsi tapahtumaan, asialle ei sen jälkeen ole voitu mitään.


Kokoomus tosin esitti kultaisella 30-luvulla, että vain veroa maksavilla tai erityisen "henkirahan" suorittavilla kansalaisilla olisi äänioikeus, mikä olisi sulkenut pois vaaliuurnilta kymmeniä tuhansia vähäväkiseen kansanosaan kuuluneita. Ja viime vuonna Evan toimitusjohtaja Pentti Vartia "pohti" äänioikeuden riistämistä eläkeläisiltä.


Mutta naisten äänioikeuden riistämistä ole uskaltanut esittää pahinkaan sovinisti.* * *Vasta sata vuotta myöhemmin – Pentti Saaritsan Laukaan vappu -laulua mukaillen – isännät yrittävät ottaa kostonsa.


Kosto kohdistuu erityisesti naisiin, ja sen nimi on "kunta- ja palvelurakenneuudistus" eli Kupru. Niin, ja sen epäsikiönä tilaaja-tuottaja -malli eli Tiltu. Kupru ja Tiltu "tismalleen yhteen ne soppii, pannaan ne pussauskoppiin", vai mitenkäs Jonna Tervomaa aikoinaan lauloikaan.


Kupru ja Tiltu merkitsevät kunnallisten palvelujen bisnesmäistämistä, karsimista, yksityistämistä, keskittämistä ja etäännyttämistä yhä kauemmas palvelujen tarvitsijoista. Ne merkitsevät kuntasektorin työpaikkojen hävittämistä.


Kuntien työntekijöistä valtaosa on naisia: opettajia, lääkäreitä, hoito- ja hoivatyöntekijöitä, sosiaalityöntekijöitä, siivoojia, keittäjiä! Juuri niitä "professioita", joita on Raimo Sailaksen mukaan hävitettävä.


Kupru ja Tiltu iskevät erityisesti naisiin paitsi työntekijöinä myös palvelujen tarvitsijoina, lapsiperheiden äiteinä. Erityisen hävitysvimman kohteina ovat yksinhuoltajaäidit.


Kyse ei toki ole sukupuolivihaan perustuvasta miesten vastaiskusta naisia vastaan. Koskeehan Kupru/Tiltu miehiäkin. Pääosin naiset vain sattuvat joutumaan bisnesjohtamisen uhreiksi.* * *Kupruun ja Tiltuun on valmistauduttu pilottikokeiluin ja ihmiskokein.


Muistattehan tällä palstalla kerrotun Kruunupyyn ihmiskokeen. Kunta yksityisti koko keittiö- ja siivoustoimen ylikansalliselle ISS:lle. Seitsemän työntekijää sai potkut. Siivooja Helena Björklund sai jäädä, mutta joutuu tekemään yksin sen työn, minkä ennen teki neljä. Myös työsuhde-edut heikentyivät.


Nyt ihmiskokeet on tarkoitus ulottaa koko maahan.* * *Isäntien kannalta on mukavaa, että Kuprun kannalle on saatu SDP:n ja vasemmistoliiton naisetkin, kaikki nuo Rakel Hiltuset, Sirkkaliisa Virtaset ja muut.


Esimerkiksi Virtanen kehuu Kuprua ja Tiltua estottomasti. Jotkut Kuprun kannattajat, kuten Katja Syvärinen ja Anne Huotari, vaativat selustansa turvaamiseksi Kuprun "sukupuolivaikutusten selvittämistä". Niin kuin eivät tietäisi, mitkä ne vaikutukset ovat.


Ei paska punniten parane, sanoi vanha kansa. Viisaus pitää paikkansa tänäänkin.EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!