VIIKON PAKINA: Muotoilun juhlaa

11.12.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 46/11.12.2009

Sotiemme muistojuhl! korjaan itsenäisyyspäivä saatiin sitten lusituksi. Lama ja irtisanomiset ja hyvinvointipalvelujen leikkaukset eivät paremmin häirinneet juhlintaa. Linnan juhlaväki näytti ihan hyvinvoivalta.


Myöskään Heikki Hurstin järjestämä Köyhien linnanjuhla ei päässyt sotkemaan kansanedustajien puunautumista juhlakuntoon. Se, että kansanedustajat eivät kutsusta huolimatta piipahtaneet köyhien juhlassa, ei ollut heidän vikansa. Syypää oli jo klassinen tietokatkos.



* * *



Joulu lähestyy. Perinteiseen tapaan Uutispäivä Demarilla on pukiksi naamioituna julkisuuden henkilö, jota lukijat saavat arvailla. Näyttää SAK:n puheenjohtajalta Lauri Lylyltä.


Mitäpä Laurilla pukinkontissa? Ettei vaan pitkä matalatasoinen raamitupo, jota muun muassa Lauri, ei-toveri Mikko Mäenpää ja muut palkansaajajohtajat sekä EK:n pomot ovat jo viikkokausia vääntäneet salaisissa neuvotteluissa.



* * *



Helsinki on pääkaupunki, joten se tarvitsee ihan oman joulupukin ja lähes valtuuston verran tonttuja. Pukkina häärii itseoikeutetusti kaupunginjohtaja Jussi Pajunen.


Pukki ja tontut päättivät ottaa joulun kunniaksi varaslähdön Helsingin designpääkaupunkivuoteen 2012 ja muistaa asukkaita teemaan sopivilla lahjoilla.


Sillä kuten pukki muotoili, "tavoitteena on kehittää parempaa kaupunkia ja luoda elämänlaatua". "Designajattelua voidaan myös hyödyntää vaikkapa julkisten palvelujen uudistamisessa. Käyttäjäläheisyys, kestävä kehitys ja miellyttävä elämys ovat hyvän designin perusarvoja."


Niinpä asukkaille valmisteltiin muhkea joulupaketti. Julkisia palveluja uudistetaan ja käyttäjäläheisyyttä lisätään muotoilemalla pois yli 80 lähipalvelujen toimipistettä: kouluja, kirjastoja, terveysasemia, sairaalaosastoja, päiväkoteja, nuorisotaloja, leikkipuistoja, vanhusten yhteistiloja ja sen sellaisia.


Joululahjassa parasta on sen yllätyksellisyys. Lahjaa auki kääriessä sydämen kuuluu pamppailla ja lahjan paljastuessa adrenaliinin ryöpsähtää vereen. Näin onkin käynyt. Asukkaat ovat kerääntyneet kokoustiloihin ja jopa kaduille äimistelemään saamiaan lahjoja. Pukin ja tonttujen naamavärkin muotoilemisesta uudelleen ei sentään ole ollut puhetta.



* * *



Lopuksi hieman kevennystä vakavaan Köpiksen kokoukseen.


Uuusseelantilaiset professorit Brenda ja Robert Vale väittävät kirjassaan Time To Eat The Dog (Aika syödä koira), että keskikokoinen koira kuormittaa ympäristöä yhtä paljon kuin kaksi katumaasturia. Näin siksi, että koira syö paljon lihaa.


Valeet eivät suosittele vaihtamaan koiraa enempää kissaan kuin hamsteriinkaan, koska kissan ympäristökuorma on suunnilleen sama kuin tavallisen pikkuauton, ja kaksi hamsteria vastaa plasma-tv:tä.


Valeiden mielestä kannattaisi pitää pieniä ja hyödyllisiä eläimiä, kuten munivia kanoja tai kenties kaneja, mutta vain jos on valmis lopulta syömään pitkäkorvat.



EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli