VIIKON PAKINA: Mitä Hesari oikein haluaa?

27.05.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja:

Useista eri lähteistä saamamme tiedon mukaan Helsingin Sanomat valmistelee paperialan tilanteesta artikkelia, jossa neuvotaan työnantajia pitämään kiinni seuraavista vaatimuksista:


– Työehtosopimuksen pituuden on oltava kuusi vuotta.


– Työnantajalle on annettava oikeus määrätä tarpeen vaatiessa16 tunnin työpäiviä, ja viikkotyöaika on pidennettävä nykyisestä 34,5 tunnista 56 tuntiin joulu- ja juhannusseisokkien korvaamiseksi.


– Työnteon maksimoimiseksi on kiellettävä syömässä, kahvilla, tupakalla ja vessassa käynti ja, jos ei muu auta, kytkettävä työntekijät ketjuilla koneisiin ja laitteisiin.


– Kesälomat on lyhennettävä amerikkalaisen mallin mukaisesti kolmeen tai kahteen viikkoon ja ne on pidettävä lyhyissä jaksoissa mieluiten talvisaikaan.


– Poissaolojen vähentämiseksi on sairaustapauksissa sovittava viikon palkattomasta karenssista, minkä jälkeen tehtaan oma lääkäri käy toteamassa työnvieroksujan terveeksi.


– Kaikissa siivous- ja kunnostustöissä on voitava vapaasti käyttää Paperiliiton ulkopuolisia väliaikaisia työntekijöitä, jotka hankitaan vuokratyövoiman välittäjiltä ja kutsutaan töihin tarvittaessa.


– Työntekijöiden palkasta on perittävä ns. solidaarisuusvero kannattavuuskriisissä olevien yritysten vaikeuksien lievittämiseksi.



* * * * *



Virallisesti Helsingin Sanomien päällikkötoimittajat tukevat täysin päätoimittajansa päätöstä artikkelin julkaisemisesta. Heidän piiristään kuuluu kuitenkin myös soraääniä. "Artikkelin vaatimukset eivät kyllä ole tästä maailmasta", toimituksesta päiviteltiin.


Useiden toimittajien mielestä artikkelihanke ei ole lehden johdolla "hanskassa". Tilanne on myös repimässä eri tavoin ajattelevien toimittajien välejä. "Jotkut pääkirjoitustoimittajat ovat uhonneet, että artikkeliin sisältyvät vaatimukset on vietävä läpi, vaikka se veisi kymmenen vuotta", toimituksesta kerrotaan.


Toimitus kyllä kuuntelee ja uskoo päätoimittaja Janne Virkkusta, mutta lehden puhelinkeskuksen mukaan kovan linjan edustajat toimituksen johdossa ovat asettaneet vaatimukset ja vievät päätoimittajaa haluamaansa suuntaan.



* * * * *



Helsingin Sanomien päätoimittaja Janne Virkkunen kiistää Sanomatalon lähteisiin perustuneen uutisen, jonka mukaan Helsingin Sanomat aikoisi julkaista väitetynsisältöisen artikkelin.


"Helsingin Sanomat ei ole edes haarukoinut mitään vaatimuksia. Emme tule missään vaiheessa esittämään moisia vaatimuksia. Sen verran realismia meilläkin on", Virkkunen sanoo.


Nyt vain ihmetyttää, mitä Helsingin Sanomat sitten oikein haluaa. Miksei vaatimuksia ole edes haarukoitu? Mistä ihmeestä kustantaja ja ilmoittajat lehdelle maksavat, jos lehden johdolla ei ole vielä tässäkään vaiheessa mitään ideaa siitä, miten paperityöläisten hyökkäyksiin vastataan? Tietävätkö Hesarin johtavat toimittajat edes itse, mitä he haluavat?


EERO


(Lähteet: HS 21.5., 22.5. ja 26.5.)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli