VIIKON PAKINA: Lautanen Guatemalan verta

27.10.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 39/2006.

"Älkää tehkö niin kuin minä teen, vaan tehkää niin kuin minä sanon." Tämä pahan papin saarna on EU:n ja siinä ohessa Suomen ohjenuorana.


EU-maissa on orjuutta 2000-luvulla, satoja tuhansia ulkomaisia kotiorjia ja seksiorjia. EU-maat estävät väkivalloin Afrikasta Teneriffalle henkensä kaupalla tulevien ihmisten pääsyn Eurooppaan. EU-maat ovat "terrorisminvastaisen taistelun" varjolla rajoittaneet kansalaisvapauksia. EU-maat osallistuvat USA:n rinnalla kansanmurhiin Irakissa ja Afganistanissa. Jne.


Samat EU-maat opettavat sormi pystyssä demokratiaa ja ihmisoikeuksia Venäjälle.


Kun YK:ssa on yritetty valita turvallisuusneuvoston vaihtuvaa jäsentä Latinalaisesta Amerikasta, EU-maat, Suomi siinä mukana, ovat äänestäneet Guatemalaa, USA:n vastaehdokasta Venezuelalle.


Venezuela on kansanvaltainen, sosiaalista oikeudenmukaisuutta rakentava maa. Guatemala tunnetaan väestön enemmistön äärimmäisestä köyhyydestä, kansanmurhasta, kidutuksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.


Pablo Nerudan Espanjan sisällissota -aiheisesta runosta AlmerÍa tehtiin myöhemmin ajanmukaistus Lautanen Guatemalan verta. Se loppuu näin:


"Niin, ateria kaikille teille, rikkaat läheltä ja kaukaa,/ lähettiläät, ministerit, kammottavat pöytäkumppanit,/ mukavaa teetä juovat naiset mukavissa tuoleissa:/ sotkuinen, läikehtivä annos likaista köyhää verta,/ joka ainoa aamu, joka ainoa viikko, aina ja aina,/ lautanen Guatemalan verta edessänne, aina."


Mitäpä valmistaa EU:n puheenjohtajamaa Guatemalan verestä seuraavaan EU-kokoukseen? Verilettujako? Vaiko oikein mustaa makkaraa puolukkahillolla?



* * *



Pitihän se arvata. Vasemmistoliiton kansanedustaja ja entinen puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes ei sitoudu vain lääkebisnekseen vaan myös Suomen Nato-jäsenyyteen.


"Nato-jäsenyys voisi olla Suomen turvallisuuspoliittinen tavoite", Siimes kirjoittaa kolumnissaan Turun Sanomissa.


Siimes kuitenkin epäilee, ettei Suomesta "olisi mitään lisäarvoa Natolle". Afganistanistakin jotkut ovat jo vaatineet suomalaisjoukkojen poisvetämistä kasvaneiden riskien takia. "Ilman oikeaa sitoutumista ei voi olla oikeaa liittokunnan jäsenyyttä."


Ennen Siimestä Nato-jäsenyyden puolesta on vasemmistoliittolaisista liputtanut ainakin Kansan Tahdon päätoimittaja Eero Matero. Kukahan seuraavaksi?



* * *



Voi hitsin hitsi. Nythän mä vasta hokasin, että tv-kanava Nelonen on alkanut taas mainostaa Tiedonantajaa.


Jälleen uusintana esitettävässä tv-sarjassa Team Ahma tiepalvelumiehillä Jarno Ahmalla (Pirkka-Pekka Petelius) ja Alpo Kurkisella (Taneli Mäkelä) on suikkapäähineissään kirjaimet TA.


Eikä mainos maksa Tiedonantajalle mitään. Summa olisikin noin suurin piirtein tasan sata tonnia reikä reikä.


Sanoma Oy:n omistama Nelonen tukee vähävaraista Tiedonantajaa maksutta. Aatos Erkko, "maa friend".



EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli