VIIKON PAKINA: Kidutusta hienosti kiertäen

29.09.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 35/2006.

"Yhdysvallat on sitoutunut maailmanlaajuiseen kidutuksen poistamiseen ja me johdamme tätä taistelua esimerkillämme", selitti presidentti George W. Bush puheessaan kesäkuussa 2003.


Tämä oli tietysti vain puhetta. Amerikan Yhdysvallat eli – kuten sitä myös kutsutaan – Barbarian Yhdysvallat on koko ajan jatkanut vankiensa kiduttamista samalla kun se on kiistänyt asian. Bushin julkista kantaa kidutukseen onkin luonnehdittu näin: "Me emme tee sitä. Me emme ole koskaan tehneet sitä. Ja me aiomme lakata tekemästä sitä."


Viime viikolla Bushin hallinto ja "kapinoivat" republikaanisenaattorit pääsivät yksimielisyyteen uudesta terrorilaista, joka valtuuttaa CIA:n salaiset vankilat ja sallii Geneven sopimusten, muiden kansainvälisten sopimusten ja USA:n sisäisten kidutuksen vastaisten säädösten vastaiset kuulustelumenetelmät.


Tällä sopimuksella USA:n kongressi valmistautuu antamaan virallisen hyväksymisensä sellaisten raakalaismaisten menetelmien käytölle, jotka historiassa yhdistetään fasistisiin ja sotilasdiktatuureihin, sekä hylkäämään aina vuoden 1215 Magna Cartasta lähtien voimassa olleet demokraattiset periaatteet.


Sopimuksen sisältöä ei muuta paremmaksi se, että "kapinoineet" senaattorit kehuvat sitä "kompromissiksi", joka säilyttää Geneven sopimusten hengen ja koskemattomuuden.


Alun alkaenkaan "kapina" ei perustunut kansainvälisen lain ja demokraattisten oikeuksien periaatteelliseen puolustamiseen. "Kapinallisten" päätavoite oli valtuuttaa CIA:n pidätys- ja kidutusohjelma hylkäämättä eksplisiittisesti Geneven sopimuksia.


Senaattorit onnistuivat tässä suhteessa vaikuttamaan Bushin hallinnon kantaan, mutta aikaansaadut muutokset ovat lähes kauttaaltaan kosmeettisia. Hallinnon lakiesityksen sisältö pysyy olennaisilta osiltaan ennallaan. Washington Post -lehti myönsi tämän suoraan otsikoimalla viime viikon perjantaina: "Pahoinpitely voi jatkua".


"Kompromissi" merkitsee, että USA:n kansainvälisen ihmisoikeuslain rikkomukset voivat jatkua niin kauan kuin Bush on presidenttinä. Ja Bush varmasti väittää jatkossakin, että "me emme kiduta vankeja", me vain käytämme laillisia "vaihtoehtoisia kuulustelumenetelmiä".* * *Mennäänpä sitten raskaasta faktasta fiktion puolelle.


Historian tuomio ei kuulemma huoleta presidentti Bushia.


– Historia ei voi tuomita minua, jos teen siitä pian lopun.* * *YK:n yleiskokouksen istuntokausi avattiin juuri samaan aikaan kun USA:n kongressissa väännettiin kättä uudesta terrorilaista.


Venezuelan presidentti Hugo Chávez kutsui yleiskokouksessa pitämässään puheessa George W. Bushia paholaiseksi. Bush loukkaantui tästä ja sanoi:


– Vastaisin mielelläni teidän naurettavaan syytökseenne, jonka mukaan olen paholainen, mutta minulla on nyt liian kiire yrittäessäni koota puolueeni rivit kidutuksen kannalle.EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli