VIIKON PAKINA: Kesän kohokohtia

03.08.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 27/2007

Kuluneen kesän kohokohtiin kuului epäilemättä Suomen puolustusministerin Jyri Häkämiehen vierailu Afganistanissa. Häkämies tapasi Kabulissa "Afganistanin presidentin" Hamid Karzain.


Karzai ei olekaan mikä tahansa mies. Hän on entinen CIA:n avustaja ja yhdysvaltalaisen öljy-yhtiö Unocalin pääneuvonantaja. Valtuuksiltaan hän vastaa suunnilleen Kabulin pormestaria. USA:n armeija ja yksityinen urakointiyhtiö DynCorp suojelevat hänen henkeään ympäri vuorokauden.


Karzai tunnetaan syntymättömän karitsan karvasta tehdystä suikkahatustaan. Helsingin Sanomien 28.6. julkaisemasta kuvasta päätellen hänellä ei ollut suikkaa päässään Häkämies-tapaamisessa. Varmaankin tarkoitus oli välttyä suomalaisten eläinaktivistien vihalta.


Karzai pyysi Suomelta 100 000:ta Kalashnikov-rynnäkkökivääriä. Häkämies vastasi, että rynkkyjen lahjoittaminen on mahdollista.


Tosin Afganistanissa on suhteessa asukaslukuun enemmän Kalashnikoveja kuin missään muussa maassa. Mutta ainahan lisää mahtuu.


Karzai pyysi myös kaikenlaisia muita tarvikkeita ja kalustoa, esimerkiksi ajoneuvoja. Häkämies lupasi, että lahjoitettavia tarvikkeita etsitään.


Suomen puolustusministeriössä olleen tietokatkoksen takia Häkämies ei tiennyt, että Suomen armeija aikoo myydä vanhoja panssarivaunuja siviileille syyskuussa järjestettävässä huutokaupassa (kuten Helsingin Sanomat Savon Sanomia lainaten 29.7. kertoi) ja hävittää suuren määrän vanhenevaa roinaa, muun muassa ase-, ajoneuvo-, panssari-, räjähde-, viesti- ja talousmateriaalia.


Niinpä Häkämies ei älynnyt luvata Karzaille näitäkin vempeleitä. Harmillinen juttu.


Vaikka onhan se toisaalta mukavaa, että siviilitkin voivat ostaa panssarivaunuja. Sellaisen kylkeä on mukava koputella ja komentaa alikersantti Hietasen tapaan: "Jos siäl viäl kettä on, niin siält on heti tulemine! Muuten mää laita semmosen paukun katon pääl et tee menet Amerikka saakka."* * *Urheilun saralla yksi kohokohta oli Irakin voitto jalkapallon Aasian mestaruusturnauksessa.


George W. Bush ennätti jo vuonna 2004 presidentinvaalikampanjassaan kehua Irakia "vapaaksi maaksi", kun se voi osallistua maailman urheiluelämäänkin.


Irakilaiset jalkapalloilijat osoittivat kuitenkin kiittämättömyyttä vapauttajalle. Mestaruusmaalin ampunut joukkueen kapteeni Younis Mahmoud esitti tv-haastattelussa vastalauseen maansa miehitykselle ja sanoi: "Haluan Amerikan painuvan ulos"


Vielä kiusallisempaa Bushin kannalta on se, että nyt on alettu tutkia uudelleen amerikkalaisen jalkapallon tähtipelaajan Pat Tillmanin Afganistanissa 2004 tapahtunutta kuolemaa. On esitetty yhä pitävämpiä todisteita siitä, että "omat" teloittivat suorasukaisena sodan ja Bushin vastustajana tunnetun Tillmanin lähietäisyydeltä kolmella laukauksella päähän.


Kenraali evp Wesley Clarkin mukaan käsky murhata Tillman tuli "aivan huipulta", koska hänestä oli tulossa sodanvastaisen liikkeen poliittinen ikoni.EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli