VIIKON PAKINA: Käänne hallitustunnusteluissa?

30.03.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 13/2007.

Juuri ennen lehtemme painoon menoa saamiemme tietojen mukaan hallitustunnusteluissa on tapahtumassa yllättävä käänne.


Käänne on tarkoitus sinetöidä pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa palmusunnuntaina pidettävässä kolmen suuren puolueen suljetussa kokouksessa.


Taustalla on kokoomuksen voitto ja SDP:n tappio eduskuntavaaleissa, kokoomuksen vyörytys myös jaettaessa eduskunnan johtotehtäviä sekä kauhuskenaario Sauli Niinistön valinnasta tasavallan presidentiksi seuraavissa presidentinvaaleissa.


Sekä SDP että keskusta näkevät tarpeelliseksi ryhtyä drastisiin vastatoimiin niiden asemia heikentävän kehityksen pysäyttämiseksi.


Pelissä on myös Eero Heinäluoman asema SDP:n johtajana ja hänen uskottavuutensa äänestäjien silmissä "sanansa mittaisena".


Matti Vanhasen ja Heinäluoman toimeksiannosta päätösesityksiä palmusunnuntain kokousta varten on kaikessa hiljaisuudessa laatinut Erkki Tuomiojan ja Paavo Väyrysen "viisaiden miesten" työryhmä.


Myös idea nimenomaan Palmusunnuntaina pidettävästä kokouksesta on kaksikon. Palmusunnuntaihan aloittaa piinaviikon. Tässä tapauksessa kyse on kokoomuksen piinaviikosta. Tarkoitus on virpoa kokoomusta, asettaa se ota tai jätä -tilanteeseen ja esittää Jyrki Kataiselle, Niinistölle ja Ben Zyskowiczille kolmen suuren hallitusta koskeva tarjous, josta he eivät voi kieltäytyä joutumatta oppositioon.



* * *



Tiettävästi Tuomioja ja Väyrynen esittävät kolmen suuren hallituksen muodostamista ohjelmalla, joka poikkeaa melkoisesti niin kokoomuksen kuin edeltäneen punamultahallituksenkin linjasta.


Työryhmän pohjapaperin mukaan uusi hallitus luopuisi rikkaille ja suurituloisille annettavista verohelpotuksista, kiristäisi pääomien ja voittojen verotusta ja palauttaisi varallisuusveron.


Kunnille maksettaisiin niiltä ryöstelyt valtionosuudet samalla kun pääomatulot asetettaisiin kunnallisverotuksen alaisiksi.


Näin mahdollistettaisiin se, että annetut vaalilupaukset julkisten palvelujen, terveydenhuollon ja vanhustenhoidon resurssien turvaamisesta sekä kansaneläkkeiden, opintotuen ja työttömyysturvan parantamisesta voidaan pitää.


Työryhmä tiettävästi esittää, että kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskeva puitelaki otettaisiin uuteen tarkasteluun, jotta niin keskustan kuin SDP:nkin kannattajaväestön kannalta kohtalokkaat heikennykset voidaan vielä välttää.


Kansalaisten jatkuvasta pitämisestä epätietoisuuden ja epävarmuuden tilassa on tehtävä loppu. Siksi Nato-optio on syytä haudata, ehdottavat Tuomioja ja Väyrynen.


Tiettävästi työryhmä esittää myös, että kolmen suuren eduskuntaryhmät lakkauttaisivat Jaakko Iloniemen johtaman eduskunnan palkkitoimikunnan ja että kansanedustajien sekä ministerien palkkioissa palattaisiin kansalaisten oikeudentuntoa vastaavalle tasolle.



* * *



Tietolähteemme mukaan kokouksen pitäminen palmusunnuntaina ei liity mitenkään siihen, että palmusunnuntai 1.4. on myös aprillipäivä.



EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli