VIIKON PAKINA: Jo tokkiisa!

21.09.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 34/2007

Meidän suomalaisten identiteettiin eli minäkuvaan on syvään juurtunut käsitys, että olemme jurottavia, epäsosiaalisia ja eristäytyviä.


Kaikkihan muistavat tarinan muinaissuomalaisesta, joka hermostui kun virta toi mukanaan lastun ja paljasti, että yläjuoksulla on mahdollisesti toinen ihminen. Mies sieppasi kirveen ja lähti tarkistamaan asian.


Myös modernit vitsit kertovat suomalaisten epäsosiaalisuuteen liittyvästä vähäpuheisuudesta. Kuten vitsissä, jossa kaksi suomalaista miestä menee pubiin työpäivän päätteeksi.


Kun he ovat saaneet oluet eteensä, toinen miehistä nostaa lasia ja sanoo "kippis". Mihin toinen virkkaa: "Ollaanko me täällä juomassa vai puhumassa?"


Suuri olikin järkytyksemme, kun kuluneella viikolla julkaistu tutkimus paljasti, että olemme sosiaalista ja hyväntuulista kansaa.


Keskiviikkoiltapäiviä lukuun ottamatta huono tuuli ei pahemmin ole vallalla suomalaisten keskuudessa. Hyväntuulisimpia ovat yllätys yllätys savolaiset.* * *Ainakin savolaisten osalta tutkimusta on helppo uskoa.


Savolainen kuittaa ongelmatilanteet huumorilla. Kun savolaismies on saanut Tampereella tansseissa toistuvasti pakit kehuttuaan partneria "haaskan näköseksi", hän valitsee tietoisesti sinkkuelämän ja sanoo: "Minnoun jiänä vanahakspoejaks." Kun savolaisella on rytmihäiriö, hän kuittaa sen sanomalla: "Pumppu rylykkyvää omia aekojaa."


Savolaiset eivät menetä hermojaan edes tietokoneen reistaillessa, kuten usein toisheimoiset. Heillä on omat korjausohjeet, jottei tarvitse maksaa isoja rahoja "huoltovirman kojjoottiloille":


1. Jos tietokone kaatuu. Nosta se ylös. Vastasen varalle oes hyvä hommata asijalline atk-tuki, parrunpätkä kääp hyvin.


2. Jos käättöjärjestelmä jummii. Käätä sitä noppeesti kiehuvassa veessä ja sitte pakastimessa. Näätä sille, miten paljon huonomminnii sen asjat voes olla. Eeköhän tokene.


3. Jos ohjelma katkijaa. Vaeha kanavvoo. Jos out alaikäne, tarkista jotta ohjelma ei ou kielletty alta 16-vuotijaelta. Jos ee aata, nii soeta televisijon ohjelmapäevystyksee.


3. Jos sähköposti ei kule. Uhkoo, että lopetat tykkännään konttuurissa käännin ja määt kyläkaapan asijakkaaksi.


4. Jos rosesorj takkuvaa. Se on kuitennii aena liijan vanaha ja aljtehone, nii että osta uusj.


5. Jos hiir" ee liiku. Poa kissa vierreen yöksj. Eeköhän ala vaahti maestuu.


6. Jos näättö pimennöö. Sammuta valot ja sano, että osattaan sitä tiellännii. Ja mää kalalle.* * *Tunnetuin esimerkki suomalaisten hyväntuulisuudesta ja sosiaalisuudesta on savolaissyntyinen Paavo Lipponen.


Hyväntuulisesti ja pilke silmäkulmassa Lipponen kommentoi kiilusilmäpoliitikkoja, jankuttajia, nilkkiagentteja, besserwissereitä, kaunatoimituksia, kotiovien ja hautakivien merkitsijöitä, giljotiinin pystyttäjiä ja ruumiita potkivia hippejä.


Myös Lipposen mielisanonta "Nahkurin orsilla tavataan" ilmentää lämmintä ja sosiaalista jälleennäkemisen toivoa.EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli