VIIKON PAKINA: Itsestään paha pappi saarnaa

23.11.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 43/2007

Pääministeri Matti Vanhanen esitti kiropontensa Tehyn työtaistelusta Keskuskauppakamarin tilaisuudessa. Sopiva paikka. Kauppamiesten päihin puhe saattoi upotakin, ei juuri muiden.


"Työtaistelun kohdistaminen kohteisiin, joissa seurauksena olisi ollut viranomaisten arvioiden mukaan ihmishenkien menetyksiä jo ensimmäisten tuntien aikana, oli työtaisteluhistoriassamme ainutlaatuista", Vanhanen jyrisi.


Kohteilla Vanhanen tarkoitti sairaaloita. Mihinkähän kohteisiin tehyläisten olisi pitänyt työtaistelu kohdistaa? Sairaalat ovat heidän työpaikkojaan. Olisiko kohteet pitänyt rajata virtsakivivaivoista kärsineen Vanhasen potilashuoneeseen, panna ovi lukkoon ja jättää mies heitteille?


"Meinas tulla rumihia" -tyyppinen suunsoitto on ala-arvoista propagandaa, varsinkin kun Tehyn virkasuhteiset, lääkärit ja iso joukko muihin liittoihin kuuluneita hoitajia olisivat olleet töissä. Pakkotyölailla tätä joukkoa vielä suurennettiin.


Tosin potilasturvallisuuden varmistaminen ei ollut lain varsinainen juju. Se oli tehyläisten nöyryyttäminen, suuren yleisön pelottelu ja esimerkkitapauksen hakeminen työtaisteluoikeuden rajoittamiseksi.


Vanhanen syytti Tehyä siitä, ettei se valistanut jäseniään mahdollisista seuraamuksista. "En huomannut järjestön itsensä informoivan lainkaan, millainen vastuuselvittely saattaa sen yksittäisiä jäseniä kohdata."


Se on ilmeistä, ettei Vanhanen "huomannut". Ei suuri yleisökään huomannut Vanhasta. Mies tuntui olevan muissa maailmoissa koko työtaistelun ajan. Mitä nyt kulisseissa rustasi pakkotyölakia.


Vanhasen kuvitelma "joukkokäyttäytymisen" riivaamista ja vastuustaan tietämättömistä hoitajista on vertaansa hakevaa terveydenhuollon ammattilaisten halveksuntaa. Ihan muistuvat – anteeksi vaan – Tatu Vanhasen "ihmiskäsitykset" mieleen.* * *Hoitajat ovat, vanhimmat heistä jo vuosikymmeniä, joutuneet voimattomina seuraamaan, miten hallitukset, eduskunnat ja kuntahallinnot toisensa jälkeen ovat heitä palkkakuopassa pitämällä ja terveydenhuollon resursseja leikkaamalla vaarantaneet potilasturvallisuutta – suoraan sanoen jättäneet potilaat heitteille.


On Vanhasen ja muiden syypäiden onni, ettei kukaan ole jaksanut laskea, kuinka paljon "ihmishenkien menetyksiä" tämä politiikka on aiheuttanut. Paljon joka tapauksessa.


Ja kun hoitajat sitten nousevat taisteluun tilanteen korjaamiseksi, syylliset ja potilasturvallisuudesta vastuussa olevat syyllistävät heitä ja kieltäytyvät rahallisista panostuksista, ihan kuin ne olisivat heidän rahojaan. Ja Vanhanen vielä lopuksi heittää ämpärillisen paskaa niskaan.


Vanhasen puheeseen sopii kuin nakutettu vanhan kansan viisaus: Itsestään paha pappi saarnaa.EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli