VIIKON PAKINA: Ihmiskokeita

08.06.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 23/2007

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n vuotuista maaraporttia laatinut asiantuntijaryhmä piipahti toukokuun lopussa Lorenzo Figliuolin johdolla maassamme ja antoi suosituksia.


Ryhmän mukaan Suomen valtiontalouden tila on huolestuttava ja sitä on parannettava, mutta ei veroja nostamalla vaan menoja leikkaamalla. Palkkaeroja on suurennettava laskemalla pienimpiä palkkoja.


Työvoimaa on saatava lisää ikähaitarin molemmista päistä. Opiskelijat on patisteltava nopeasti työelämään leikkaamalla opintotukia ja ikääntyneet ja sairaat tiukentamalla työttömyys- ja sairauseläkkeiden ehtoja.


Julkisen sektorin tehokkuutta on parannettava ulkoistamalla palveluja ja nostamalla maksuja. "Suljetun sektorin" yritysten yksityistämistä on jatkettava.


Miksi tänne pitää tulla ulkoa neuvomaan, kun Matti Vanhasen hallitus jo tekee kaiken ihan itse?


No, ensiksikin, jotta hallitus voisi vedota siihen, että ylempi auktoriteetti käski. Niin kuin SS-miehet aikoinaan: "Ei me olla syyllisiä, mehän vaan noudatettiin esimiesten käskyjä."


Ja toiseksi, IMF haluaa potkia hallitusta persuksille: "Pankaa nynnyt kunnolla haisemaan!"* * *IMF:n ihmiskoesuositusten toteuttaminen muissa maissa on kannustava esimerkki siitä, mihin Suomessakin voidaan yltää.


Esimerkiksi IMF:n saneleman shokkiterapian toteuttaminen Jugoslaviassa 1980-luvulla – yksityistäminen, hyvinvointirakenteiden purkaminen, palkkojen jäädytys, hintasääntelyn lopettaminen jne. – johti koko talouden romahdukseen, etnisiin selkkauksiin, sisällissotiin ja valtion hajoamiseen.


Siihen on Suomella vielä pitkä matka.


IMF ja USA:n valtionvarainministeriö sovelsivat Jugoslavian oivia kokemuksia myöhemmin Venäjällä. Kiireellinen yksityistäminen salli pienen oligarkkien joukon kahmia haltuunsa valtion omaisuuden. Tuotanto romahti puoleen. Palkkoja ja eläkkeitä ei maksettu. Väestön köyhyysaste nousi parista prosentista lähes 50 prosenttiin, kuolleisuusaste 50 prosentilla, jne.


Näin "venäläisten vapauttajan" Boris Jeltsinin presidenttikaudella. IMF:n ihmiskoeohjelman avulla Jeltsin todellakin vapautti venäläiset rahoistaan, omaisuudestaan ja hengestään.


Vastaavia esimerkkejä voitaisiin luetella Latinalaisesta Amerikasta, Aasiasta, Afrikasta ja itäisestä Euroopasta vaikka kuinka paljon.* * *Vanhasen hallitus varmaan ottaa IMF:n Suomi-raportin jumalan sanana eikä piittaa Maailmanpankin entisen pääekonomistin Joseph Stiglitzin ilkeilystä. Näin Stiglitz:


"Tiedetään maalähetystöjen kirjoittaneen raporttiluonnoksia ennen vierailua. Kuulin tarinoita eräästä onnettomasta tapauksesta, jossa ryhmän jäsenet kopioivat suuren osan yhden maan tekstistä ja siirsivät sen sellaisenaan toiseen. He olisivat saattaneet selvitä huomaamatta, ellei tekstinkäsittelyohjelman "etsi ja korvaa" -toiminnossa olisi ollut vikaa, joka jätti alkuperäisen maan nimen muutamaan paikkaan. Hups."EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli