VIIKON PAKINA: Ihmeitä ja kummia

05.05.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 18/2006.

Avasimme vapun jälkeen Helsingin Sanomat kädet jännityksestä vapisten.


Joko pääkaupungin nimeä kantavan Suomen suurimman sanomalehden rahapula on hellittänyt? Onko pääkaupungin työväen vapputapahtumia seuraamaan pystytty irrottamaan edes yhtä toimittajaa ja kuvaajaa?


Vuosi sittenhän Hesarin resurssipula oli niin karmea, että työväen vapusta pystyttiin otsikon "Vappuna rymisteltiin tavanomaiseen tapaan/Häiriöitä ja ilkivaltaa oli vähemmän kuin edellisvuonna" alla repimään vain yksi lause: "Perinteiseen vappumarssiin osallistui tuhat ihmistä."


Tiirasimme nyt Hesarin kaupunkisivuja suurennuslasin kanssa. Vuoden takaisesta viisastuneena kiinnitimme toivomme erityisesti juttuihin "Vappuna runsaasti häiriökäyttäytymistä ja pahoinpitelyjä" ja "Vappupäivänä kerättiin 20 000 kuohuviinipulloa".


Turhaan. Ei sanaakaan työväen vapunvietosta.


Edellä mainittuihin juttuihin oli jouduttu kiinnittämään kaksi toimittajaa.* * *


Luonnollinen selitys Hesarin resurssipulaan ja työväen vapun unohtamiseen löytyi samalta sivulta.


Kuudella palstalla julkaistiin juttu "Poliisi etsii makasiinimellakan järjestänyttä ydinryhmää". Sen alapuolella oli kolme oheisjuttua.


Tähän pakettiin oli jouduttu kiinnittämään neljä toimittajaa ja kuvaaja. Ei ihme, ettei köyhältä lehdeltä liiennyt enää ketään raportoimaan rauhanomaisista työväen vapputapahtumista.


Vai olemmeko ymmärtäneet väärin. Päämellakkajutussa oli nimittäin seuraava kohta: "Mellakkayön jälkeisenä vappupäivänä Helsingin poliisi varautui uusiin kahakoihin, koska kaupungilla liikkui "samantyyppistä väkeä banderollien kanssa"."


Viittasiko apulaispoliisipäällikkö Jari Liukku "samantyyppisellä väellä" vappumarssijoihin? Tuliko Hesari näin vahingossa kertoneeksi myös työväen vapusta? Tämä jäänee ikuiseksi arvoitukseksi.* * *


Jos Hesarin ja iltapäivälehtien revitys "makasiinimellakasta" tuntuu suhteettomalta, niin täytyy muistaa, että Tanssii Tähtien Kanssa on jo menneen talven lumia ja Eurovision laulukilpailu on vasta viikkojen päästä. Jostainhan lehtien täytyi kirjoittaa. Kun ei työväen vapusta voinut kirjoittaa.


Ja olihan "makasiinimellakka" monella tapaa kuohuttava ja tuomittava tapaus.


Nyt vain ripeästi mellakkapoliisin koulutusta lisäämään ja Suojelupoliisin rempallaan ollutta tiedustelutoimintaa tehostamaan. Muuten ei Suomen päätä EU-puheenjohtajakaudella silitetä.


Mutta sanokaa, näimmekö unta, kun olimme kuulevinamme pääministeri Matti Vanhasen tiistain tv-uutisissa sanovan "makasiinimellakkaa" pahimmaksi tuhoteoksi "vuosikymmeniin".


Jos sanoi, hän taisi vaatimattomana miehenä unohtaa oman hallituksensa saavutukset. Kuten myös esimerkiksi Voikkaa-nimisellä paikkakunnalla tehdyn hävitystyön.* * *


Mitenkäs se Lili Marleen menikään: Makasiinien eessä suuri kokko on, se järjen pimetessä vie kaiken huomion!EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli