VIIKON PAKINA: Don\'t know much about history

31.08.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 31/2007

Don’t know much about history (En tiedä paljon historiasta) Tämä Sam Cooken hitti tulee mieleen presidentti George W. Bushin runsas viikko sitten sotaveteraanien kokouksessa pitämästä puheesta, jossa tämä rinnasti Vietnamin ja Irakin sodat.


No, ei Bush varmaan tiedäkään, mutta eihän hän ollut puhetta kirjoittanut. Sen oli kirjoittanut joku, joka tiesi sen verran historiasta, että osasi sitä tietoisesti väärentää. Ettei vain Bushin entiset "aivot" Karl Rove viime töikseen.


Tähän saakka Bush on aina torjunut Vietnamin ja Irakin rinnastamisen. Se, että hän nyt sen teki, kuvastaa hänen tilanteensa epätoivoisuutta.* * *"Me livistimme Vietnamista. Hylkäsimme liittolaisemme", Bush selitti ikään kuin USA:n ei olisi hävinneenä ollut pakko lähteä. "Sotku missä olemme tänään", on seurausta tästä livistämisestä. Se "on rohkaissut vihollisiamme" Irakissa ja muualla.


Bushin mukaan miljoonat viattomat ihmiset joutuivat maksamaan USA:n vetäytymisestä Vietnamista. Hän viittasi "veneihmisiin", "uudelleenkoulutusleireihin", "verilöylyihin" ja "tappopeltoihin".


Todellisuudessa Vietnamissa ei ollut mitään verilöylyjä USA:n vetäytymisen jälkeen. Sen sijaan USA aiheutti Vietnamissa 3–4 miljoonan sekä Laosissa ja Kambodzhassa 1,5–2 miljoonan ihmisen kuoleman. Kaikkiaan USA:n Aasiassa suorittamien interventioiden uhrimäärä nousi vähintään kymmeneen miljoonaan.


Jos Bush viittasi Kambodzhan kansanmurhaan Pol Potin punakhmerien aikana, niin hän jätti kertomatta olennaisen.


USA:n hyökkäys Kambodzhaan 1970 pani liikkeelle hirvittävät tapahtumat tuossa maassa. USA syrjäytti Norodom Sihanoukin hallituksen ja istutti sen paikalle oman nukkensa Lon Nolin, jonka punakhmerit sittemmin kukistivat. Samaan aikaan kun punakhmerit suorittivat veristä teurastustaan USA tuki niitä vietnamilaisia vastaan. Terrori Kambodzhassa loppui vasta kun Vietnam vapautti maan ja karkotti punakhmerit 1979.


Sen jälkeen USA jatkoi tukeaan pakosalla olleelle Pol Potille ja salaista sotaansa Kambodzhaa vastaan. Sitä nimitettiin sisäpiireissä "Vietnamin sodan viimeiseksi taisteluksi".


Puheellaan Bush halusi sanoa, että USA:n ei olisi pitänyt vetäytyä, vaan tappaa vielä enemmän ihmisiä, kenties turvautumalla ydinaseisiin.


Ja Bush halusi sanoa, että nyt USA:n on pysyttävä Irakissa hinnalla millä hyvänsä ja tapettava tehokkaammin. Muuten seuraa samanlaisia kauheuksia kuin Vietnamissa ja Kambodzhassa.* * *Painavin osoitus Bushin epätoivosta on, että juuri hän kaikista ihmisistä puhui taistelun jatkamisesta Vietnamissa ja pilkkasi "livistämistä".


Bush nimittäin vietti Vietnamin sodan ajan Teksasissa kansalliskaartissa olutta juoden ja lintsasi osan siitäkin palveluksesta. Isäpappa kun oli rikas mahtimies George H.W. Bush.


Tästä on vitsikin:


– Mitä eroa on Vietnamin sodalla ja Irakin sodalla?


– George W. Bushilla oli suunnitelma päästä eroon Vietnamin sodasta.EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli