VIIKON PAKINA: Ahneiden pidot

20.05.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: EERO

Paperityönantajat ovat huolissaan alan tuottavuudesta ja vaativat heikennyksiä työehtoihin.


Tosin alan voitot ovat viime aikoina olleet keskimäärin lähes 9 miljardia euroa vuodessa eli tuplasti enemmän kuin 1990-luvun alkupuolella.


Mutta riippuu siitä, mihin vertaa. Eteläamerikkalaisilla työehdoilla voitot olisivat paljon tuhdimmat – puhumattakaan orjatyövoiman käytöstä.


Työnantajien julistama työsulku tulee maksamaan paperiteollisuudelle yli miljardi euroa. Mutta mitäpä sitä ei periaatteen vuoksi uhraisi.


Työnantajien periaate vaatii, että Paperiliitolta taitetaan niskat ja siitä tehdään varoittava esimerkki koko ay-liikkeelle.


Paperiteollisuus uhkaa siirtävänsä lisää tuotantoaan halvan työvoiman maihin, jos heikennykset eivät mene läpi.


Eli kuten Helsingin Sanomat 17.5. Antti Kalliomäkeä tukistaessaan totesi: jos tuottavuutta ei ole saavutettavissa Suomessa, "niin sitten pitää katsoa muitakin vaihtoehtoja".



o o o o o o o o o o o o o o o o o



Katsaus suomalaisfirman toimintaan halvan työvoiman maassa.


Tiistain Hesarin posket hehkuen kertoma esimerkki on ylöjärveläisille niin rakas kännykänkuorifirma Perlos, mutta eivätköhän suomalaiset paperifirmat toimi samalla tavalla.


Perlos rakentaa kolmea uutta tehdasta Kiinaan, ja Pekingin-tehtaan laajennusosa vihittiin käyttöön maanantaina.


"Ei ole kyse siitä, että tuotantoa siirrettäisiin. Työpaikkoja syntyy tänne. Ikävä kyllä niitä katoaa jostain muualta", lohdutti toimitusjohtaja Isto Hantila ylöjärveläisiä.


Hantila vakuutti, että Perlos on Kiinassa, koska sen asiakkaat ovat siellä. ei toki halvan ja joustavan työvoiman takia.


Hesarin mukaan tehdastyöläisten minimipalkat Kiinassa ovat yleensä noin 60–90 euroa kuussa. "Lähes puolet Perloksen työvoimasta Kiinassa on väliaikaista. Tehtaiden henkilöstömäärää muutetaan sen mukaan, miten tuotteille on kysyntää."


"Yhtiö hankkii väkeä vuokratyövoiman välittäjiltä. Jotkut työntekijät otetaan vain viikoksi tai pariksi ja laitetaan sitten ulos odottamaan seuraavaa tuotantopiikkiä! Työntekijän sosiaaliturva on vuokratyöyhtiön vastuulla."


Kuulostaa "yrittäjän" paratiisilta maan päällä.



o o o o o o o o o o o o o



Nyt ruotsalaiset teoriaherrat ovat kuitenkin tutkimuksessaan päätyneet siihen, ettei työpaikkojen vieminen halvan työvoiman maihin olekaan tuonut väitettyjä etuja ja voittoja.


Ja nämä hyväkkäät väittävät, että pidemmällä aikavälillä työpaikkojen viemisellä halpatyömaihin on vakavia seurauksia viejämaalle ja sen yhteiskunnalle.


Mutta kannattaako nyt svenskeihin uskoa? Nehän eivät ole edes käyneet erillissotaa eivätkä saavuttaneet Tali-Ihantalan torjuntavoittoa. Ja tyhmiäkin ne ovat. Ainakin ruotsalaisvitsien mukaan, kuten tämän:


– Mitä se lääkäri sinulle teki? kysyi ruotsalainen toiselta ruotsalaiselta.


– Ei oikeastaan mitään. Piti vain ranteestani kiinni ja katsoi, kävikö hänen kellonsa.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli