VIIKON KOLUMNI: Riemuvuosi 2008

10.10.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 37 / 10.10.2008

Vanhassa testamentissa israelilaisille annettiin käsky viettää määrävälein riemuvuotta. Silloin velkojen vuoksi orjuuteen joutuneet, tilansa menettäneet ja muuten huonoon asemaan joutuneet saivat omaisuutensa ja vapautensa takaisin. Tuli tehdä tilien tasaus. Jahven määräys tosin oli ilmeisesti monille sen aikaisille "kapitalisteille" liian radikaali eikä omaisuuden uusjakoa ilmeisestikään todellisuudessa juuri tehty.



* * *



Mistä tämä riemuvuosi sitten juolahti mieleeni? Kuuntelin eräänä päivänä radiota ja siellä ministeri Sarkomaa kehui nykyistä tilannetta Suomen kunnissa lähes paratiisinomaiseksi tilaksi. Hunajan valuessa suupielistä hän sentään muisti sanoa, että vaikka nyt asiat ovatkin erittäin hyvin, niin aina jotain voidaan ehkä sittenkin tehdä jotain vielä pikkuisen paremmin. Rivien välistä päättelin, että Kokoomus haluaa antaa korvatillikoita köyhille jatkossakin. Mutta ministerin puhe kuulosti siltä kuin ihan oikeasti meillä olisi juuri nyt riemuvuosi tulossa. Todellisuus Suomessa kuitenkin on, että menossa on käänteinen riemuvuosi. Määräajoin rikkaille annetaan lisää ja köyhiltä otetaan loppukin pois. Eikä tasaamisesta ole tietoakaan.



* * *



On ollut outoa seurata keskustelua Kauhajoen ampumistapahtuman jälkeen. Ihmetellään, että miten tällaista voi tapahtua ja peräänkuulutetaan yhteisöllisyyttä. Minnekähän se yhteisöllisyys kapitalistisessa Suomessa on kadonnut? Jatkuvaa kilpailua kouluissa, kilpailua opiskelupaikoista ja työpaikoista. TV:ssä ja tosielämässä yritetään pudottaa heikoin lenkki pois. Maamme on työpaikkakiusaamisen kärjessä, koulukiusaamiseen ei tosissaan puututa, väkivalta on hyväksytty keino ratkaista ongelmat. Kansaa jaetaan köyhiin, sinnittelijöihin ja menestyjiin. Niin, minnekähän se yhteisöllisyys katosi ja väkivalta nousi ratkaisuksi?



MARKKU TULANDER


markkutulander(at)hotmail.com

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli