VIIKON KOLUMNI: Minulla on unelma

14.11.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 42 / 14.11.2008

Seinälläni on roikkunut nyt 25 vuotta musta silkkiliina, johon on painettu kultavärillä Martin Luther Kingin kuva ja pätkä hänen kuuluisasta I Have a Dream -puheestaan, jonka hän piti Washingtonissa 28.8.1963, suuren ihmisoikeusmarssin päätösjuhlassa.


Puheen jokainen lause alkaa sanoilla I have a dream (minulla on unelma). Kingin unelma oli USA:n mustan väestönosan ihmisoikeudet ja tasa-arvo. Vuonna 1963 nuo asiat olivat vain kaukainen unelma. Silloin laissakin eroteltiin eri kansanosat eriarvoisiksi. Presidentin virasta tuskin kukaan edes unelmoi.


Barack Obaman valinta USA:n presidentiksi toteuttaa Kingin unelmaa. Pastori Jesse Jackson, joka kamppaili ihmisoikeuksista jo Kingin rinnalla 1960-luvulta alkaen, kyynelehti vuolaasti kuunnellessaan Obaman voittopuhetta. Mieleen varmaan kohosi vanha ystävä, joka murhattiin unelmiensa vuoksi 40 vuotta sitten.* * *Vietin kesälomani elokuussa 1983 pohjoismaisten naisten kuukauden kestäneellä rauhanmarssilla USA:ssa. Reissussa oli yli sata naista. Marssimme New Yorkista Washingtoniin, 500 kilometriä, ja vastustimme ydinohjusten sijoittamista Eurooppaan ja ydinaseita ylipäänsä. Sitä hikistä kesälomaa en unohda koskaan.


Rauhanmarssimme huipennus oli osallistuminen 28.8. mielenosoitukseen, joka pidettiin Martin Luther Kingin johtaman ihmisoikeusmarssin kunniaksi Washingtonissa. Paikalla tungeksi yli 300 000 ihmistä, joista noin 90 prosenttia oli mustia. He olivat saapuneet pääkaupunkiin tuhansilla busseilla eri puolilta USA:ta. Juhlapuheen piti Jesse Jackson samalla paikalla, jossa Martin Luther King puhui 20 vuotta aikaisemmin.


Sen silkkiliinan olin ostanut matkan varrella Philadelphiassa, jossa tapasimme mustia naisaktivisteja. He keräsivät rahaa kampanjaan, jolla pyrittiin samaan ihmiset rekisteröitymään äänestäjiksi. Mustan väestön keskuudessa rekisteröityminen oli vielä siihen aikaan lähes olematonta. Uskon, että Philadelphian sitkeät naiset ovat kampanjoineet kaikki nämä vuodet - ja tulos nähtiin näissä vaaleissa.* * *Barack Obama kampanjoi sanalla muutos. Siitähän me kaikki nyt unelmoimme. Mutta tärkein asia ei jenkeissä kuitenkaan muutu: todelliset vallanpitäjät. Ase- ja öljyteollisuuspohatat sekä Wall Streetin pörssihuijarit pysyvät vallassa, yhtä ahneina kuin ennenkin. Siihen käskyvaltaan on Obaman soviteltava se oma muutoksensa.MARJALIISA SIIRA


Kirjoittaja on helsinkiläinen toimittaja.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli