VIIKON KOLUMNI: Militarismia vastaan Prahassa

16.05.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 20 / 16.5.2008

Tsekissä on lähiaikoina ollut suuria mielenosoituksia Yhdysvaltojen tänne suunnittelemaa tutka-asemaa vastaan. Suunnitelma on ollut vireillä jo vuosia ja Tsekin ja Yhdysvaltain hallitusten odotetaan allekirjoittavan sopimuksen kesäkuussa.


Huhtikuun 19. päivänä Tsekin kommunistinen puolue järjesti Prahan ulkopuolella suunnitellun tutka-aseman sijoituspaikalla suuren mielenosoituksen, jossa oli noin kaksi tuhatta ihmistä. Maanantaina 5. toukokuuta hallitukset jatkoivat neuvotteluitaan Prahassa, ja tästä johtuen kaupungin vilkkaimmalle aukiolle kokoontui arviolta tuhat ihmistä, itseni mukaan lukien, vaatimaan rauhaa ja demokratiaa.


Mielenosoituksen järjesti puoluepoliittisesti sitoutumaton ryhmittymä nimeltään "Ne zakladnám" (ei tukikohdille). Ryhmittymä vastustaa tutka-aseman rakentamista ja vaatii asiasta kansanäänestystä.


Ryhmän vaatimukset heijastavat vahvasti myös kansan mielipidettä. Tsekin television teettämän kyselyn mukaan kaksi kolmasosaa kansasta vastustaa tutka-aseman rakentamista, ja järjestäjien mukaan myös 76 prosenttia kansalaisista vaatii kansanäänestystä. Mielenosoituksessa olikin edustettuna koko kansakunta, nuorista anarkisteista eläkeikäisiin rouviin ja paatuneista aktivisteista tavallisiin ohikulkijoihin.


Puheiden jälkeen koko joukko eteni kulkueena kaupungin keskustan halki. Kulkue oli näyttävä ja erittäin äänekäs, mutta rauhallinen. Poliisitkin ymmärsivät olla provosoimatta, ja mellakkapoliisien sijaan kulkuetta seurasi vain kymmenkunta tavallista poliisia, joiden tärkein tehtävä oli ohjata liikennettä.* * *Itselleni jäi erittäin positiivinen kuva mielenosoituksesta ja vaikkakin tsekinkielisten puheiden sisältö jäi hieman hämäräksi, iskulauseet olivat sitäkin selkeämpiä: "Ne zakladnám", "Ne radaru" (ei tutkalle) ja "Referendum" (kansanäänestys) sujuivat jopa minun vähäisillä tsekintaidoillani. Uskoisin mielenosoitusten vaan kiihtyvän kesää kohti ja odotankin jo innolla seuraavaa.


Sillä välin voin parantaa tsekintaitojani lukemalla puheita sivulla www.nezakladnam.cz. Sivuilta löytyy myös englanninkielinen osio kiinnostuneille.AINO KAINULAINEN


Kirjoittaja opiskelee Jyväskylän yliopistossa ympäristötiedettä ja on tällä hetkellä vaihto-oppilaana Prahassa.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli