VIIKON KOLUMNI: Kulttuuripääkaupungin haasteet pelkkää bluffia

16.01.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 2 / 16.1.2009

Maanantaina 12. tammikuuta teki Turun kaupunginhallitus päätöksen, jonka tuhannet turkulaiset tulevat taatusti muistamaan mitä rankimpana kulttuurinvastaisena tekona.


Päivä muistetaan mielettömästä tavasta säästää kaupungin varoja 100 000 euroa samalla kun päättäjien ja puheenjohtajien kokouspalkkioita nostettiin kuukaudessa tuhansilla euroilla. Kuten Pro Kirjasto -tapahtumassa nuori kuntalainen Honkanen reippaasti oli laskenut, menee siinä äkkiä tuo säästettävä 100 000 euron summa kokous- ja vuosipalkkioihin. Kulttuuripääkaupunkihankkeeseen menee suoraan riihikuivaa rahaa 18 miljoonaa euroa.


Tämän mustan, hirtehisen päätöksen takaa ei löydy vilpitöntä aiettakaan nostaa kaupungin mainetta kulttuuripääkaupunkina. Surkeinta kaikessa on, että samaan aikaan julistaa Turku, miten vuosi 2009 haastaa kaikki turkulaiset tekemään kulttuuripääkaupunkia. Kaupunginhallitus olisi voinut osaltaan ottaa haasteen vastaan ja tehdä toisenlaisen päätöksen!


Haasteen tekstissä kehotetaan turkulaisia miettimään, miten piristää oman alueensa elämää. Sitä juuri kaikki lähikirjastoja puolustaneet ovat halunneet tehdäkin!


Miksi Cay Sevón, Suvi Innilä ja Pirkko Mikkola sekä monet muut organisaation johtajat vaikenevat, kun kulttuuria kaadetaan? Miksei kulttuuripääkaupunkihanke toimijoineen ole noussut puolustaman kirjastoja? Se olisi ollut kunnon kulttuuriteko!


Ei riitä vastaukseksi, että kaupunki rahoittaa kulttuuripääkaupunkihanketta.


Edelleen haaste kehottaa tekemään kulttuuripääkaupungista itsensä näköisen. Tuhannet turkulaiset ovat olleet vaatimassa kirjastojen säilyttämistä. Se on ollut juuri sitä itsensä näköiseksi tekemistä ja sellaisena kaupunginosan pitämistä, mitä kaupunkilaiset ovat pitäneet arvokkaana.* * *Entä nyt? Teemmekö uuden aloitteen, että paikaliskirjastot alueiden viihtyisyyden säilyttäjinä on palautettava? Vai syntyykö kulttuuripääkaupunkihankkeelle todellinen vastaisku?


Ainakaan juhlamieltä ei hanke voi nostattaa niiden kaupunkilaisten keskuudessa, joilta päättäjät ovat nyt kirjaston erinomaiset palvelut vieneet. Kuten Pro Kirjasto -tapahtumassa eräs puheenvuoron käyttäjä totesi: "Kulttuuripääkaupunkihankkeen tunnus on "Turku palaa". Sen palon jälkeen syntyy raunioita ja sellainen kasa tuhkaa, josta ei enää nouse minkäänlainen kulttuuri."


Käyttäjät toki muistavat Martin ja Mikaelin kirjastot, niiden palvelut ja henkilöstön vielä kauan. Mutta päättäjät ovat osoittaneet suuren sivistymättömyytensä!


Pro Kirjasto -toimintaryhmä kiittää kaikkia kamppailussa mukana olleita. Ainakin Martinmäessä on tulossa vielä jatkoa!KAIJA KIESSLING


Kirjoittaja on turkulainen Pro Kirjasto -toimintaryhmä aktivisti.


kaija.kiessling(at)turku.fi

Tilaa Tiedonantaja!