Veroja ja verottomia

03.11.2016 - 14:00

Marraskuun alussa julkaistiin taas verotietoja. Perinteisesti päivää on kutsuttu suureksi ”kateuspäiväksi”, mutta lukujen takaa on hyvä hakea muutamia huomioita.

Toimittaja ja pitkäaikainen meppi Esko Seppänen kommentoi numeroita asiantuntevalla tavalla sosiaalisessa mediassa. Seppänen huomauttaa, että julkaistut verotiedot ovat rikkaimpien suomalaisten osalta harhaanjohtavia. Luvuissa eivät näy verottomat myyntivoitot ja osingot.

Esimerkiksi suurituloisimmaksi listattu Juha Hulkko sai vuonna 2015 median mukaan 45,5 miljoonan euron tulot. Seppänen arvioi, että todellisuudessa hänen tulonsa olivat noin 75 miljoonaa euroa. Hulkko on mitä todennäköisimmin tehnyt myymistään Elektrobitin osakkeista 40 prosentin suuruisen verottoman osuuden niin sanotun hankintameno-olettaman mukaan.

Myyntivoittoista on verotonta hankintameno-osuus (40 prosenttia yli 10 vuotta omistetusta omaisuudesta ja 20 prosenttia sitä lyhyemmän ajan omistetusta omaisuudesta), pörssiosakkeiden osingoista 15 prosenttia on verottomia. Seppänen huomauttaa, että pörssilistaamattomien yritysten omistajien saamista osingoista 65 % oli tuoreimpien tilastojen mukaan saajilleen verovapaata tuloa.

Hyvätuloisia on hellitty verotusratkaisulla jo pitkään. Suurituloisilla pääomatulojen saajilla on suuremmat tulot ja pienemmät veroprosentit kuin mitä valtamedia kertoo. Suomessa on Euroopan unionin muihin maihin verrattuna reilusti kevyempi pääomaverotus.

Veroprosentti rikkaimpien osalta jää todellisuudessa alle 20:n. Harmaan talouden osuudesta on vain arvioita, mutta EU:n tasolla puhutaan sadoista miljardeista. Mukana on varmasti myös suomalaisia kapitalisteja, verokeinottelijoita ja vapaamatkustajia.

Suomen kommunistinen puolue ajaa verotusjärjestelmää, jossa kaikkia tuloja – niin pääoma- kuin palkkatuloja – verotetaan progressiivisesti. Pääomatuloille on asetettava kunnallisvero. Varallisuusvero on palautettava. Varojen siirto veroparatiiseihin on estettävä, ja harmaan talouden torjuntaan on lisättävä huomattavasti resursseja.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.