Venezuela kansallistaa, miksei Suomikin?

12.01.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 2/2007.

Venezuelan presidentti Hugo Chavez ilmoitti viime maanantaina, uuden virkakautensa alkaessa, että maan sähköntuotanto ja teleliikenne aiotaan kansallistaa. Chavezin mukaan nämä kaksi alaa ovat "strategisia sektoreita", joiden tulee olla kansan käsissä. Samaan suunnitelmaan kuuluu maan keskuspankin "itsenäisyyden" lopettaminen ja pankin ottaminen kansanvaltaiseen valvontaan.


Chavez sanoi pyytävänsä kongressilta erikoisvaltuuksia ja esittävänsä perustuslain muutosta siten, että presidentti voi toteuttaa talousuudistuksiaan asetusteitse.


"Kaikki mitä aiemmin yksityistettiin, kansallistakaamme se. Kansakunnan on saatava takaisin omaisuutensa strategisilla sektoreilla". presidentti julisti.


Chavez on koko ajan avoimesti ilmoittanut, että hänen johdollaan Venezuela tähtää syvällisiin uudistuksiin ja sosialismiin. Se oli köyhän kansan elinoloja parantavien välittömien uudistusten ohella tärkeä syy siihen, että hänet valittiin ylivoimaisella ääntenenemmistöllä uudelleen presidentiksi. Nyt Chavez on ryhtynyt lunastamaan lupaustaan sosialismista.


Kuten vaikkapa Helsingin Sanomia lukemalla helposti huomaa, valtamedia meillä ja muualla pyrkii esittämään Chavezin jonkinlaisena "yksinvaltaansa rajusti lisäävänä" ja arvaamattomana hulluna, joka ei välitä realiteeteista. Näin ei ole. Chavez on vain yksi harvoista maailman johtohenkilöistä, joka pitää velvollisuutenaan palvella mieluummin omaa maatansa ja kansaansa kuin eliittiä ja ylikansallisia suuryhtiöitä.


Itse asiassa talouden strategisten sektorien kansallistaminen olisi tarpeen muuallakin, esimerkiksi Suomessa. Esimerkiksi energia ei sovi keinottelun ja voitontavoittelun kohteeksi missään, ei Suomessa eikä muualla. Niin utooppiselta kuin koko kansan toimeentulon, hyvinvoinnin ja tasa-arvon kannalta strategisten alojen kansallistaminen esimerkiksi tämän päivän EU-Suomessa tuntuukin, keskustelu kansallistamisesta olisi syytä vapauttaa pannasta. (ES)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli