Venezuela ei ole uhka

27.03.2015 - 15:18
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Latinalaisen Amerikan maiden ulkoministerit tapasivat maaliskuun puolessa välissä UNASURin kokouksessa Ecuadorissa ja keskustelivat muun muassa Venezuelan tilanteesta. / Dolores Ochoa |

Me olemme Simón Bolivarin kansaa. Me uskomme rauhaan ja kaikkien maiden kunnioittamiseen.

Yli 200 vuotta sitten esi-isämme perustivat tasavallan sille perustalle, että kaikki ihmiset ovat vapaita ja tasavertaisia lain edessä. Maamme on tehnyt kovia uhrauksia sen eteen, että eteläamerikkalaisilla on valta valita johtajansa ja säätää omat lakinsa. Muistamme Bolivarin historiallisen perinnön. Bolivar oli mies, joka uhrasi henkensä oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvoisuuden puolesta.

Me venezuelalaiset olemme rauhanomaista kansaa. Kahdensadan itsenäisyysvuotemme aikana emme ole hyökänneet toista maata vastaan. Asumme alueella, jolla ei ole joukkotuhoaseita. Maassamme vallitsee uskonnonvapaus. Kunnioitamme kansainvälistä lakia ja kaikkien maiden suvereniteettia.

Olemme työteliästä väkeä ja pidämme huolta perheistämme. Keskuudessamme elää maahanmuuttajia eri puolilta maailmaa, ja kunnioitamme monikulttuurisuutta. Tiedonvälitys on vapaata ja käytämme innokkaasti sosiaalista mediaa.

Me olemme Amerikan kansojen ystäviä

Kansojemme yhteisellä historialla on juurensa vapaustaistelussa. Francisco de Miranda, venezuelalainen sankari, tapasi George Washingtonin ja Thomas Jeffersonin itsenäisen Yhdysvaltojen alkuvuosina. He keskustelivat vapaudesta ja oikeudenmukaisuudesta, jotka olivat keskeisiä periaatteita itsenäisyystaistelussa. Olemme yhtä mieltä siitä, että vapaus ja riippumattomuus ovat elintärkeitä maidemme kehittymisen kannalta.

Kansojemme väliset suhteet ovat aina olleet rauhanomaiset ja toisiaan kunnioittavat. Historiallisesti me olemme tehneet taloudellista yhteistyötä strategisilla aloilla. Venezuela on aina ollut vastuullinen ja luotettava energiantoimittaja Amerikan kansoille. Vuodesta 2005 lähtien Venezuela on toimittanut CITGO-yhtiön kautta lämmitysenergiaa Yhdysvaltojen vähävaraisille yhteisöille. Tämä on auttanut tuhansia amerikkalaisia selviytymään hankalissa olosuhteissa, antanut heille helpotusta ja tukea kun sitä on tarvittu. Se on osoitus siitä, että solidaarisuus voi aikaansaada vahvoja kytköksiä yli rajojen.

Yhdysvaltain hallitus on julistanut maamme uhaksi sen kansalliselle turvallisuudelle ja ulkopolitiikalle

Kohtuuttomalla määräyksellä Obaman hallitus pitää nyt Venezuelaa uhkana sen kansalliselle turvallisuudelle (Executive Order 09-15-2015). Tämä Yhdysvaltain hallinnon yksipuolinen ja aggressiivinen teko maatamme kohtaan on perusteeton ja rikkoo kansainvälisen lain itsenäisyyden ja riippumattomuuden perusperiaatteita vastaan. Lisäksi sen ovat yksimielisesti tuominneet kaikki Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen maiden yhteisön (CELAC) 33 jäsenmaata ja Etelä-Amerikan maiden unionin (UNASUR) 12 jäsenmaata.

Maaliskuun 14. annetussa kannanotossaan UNASUR ilmoitti painokkaasti vastustavansa sanktioita, jotka eivät edesauta alueen rauhaa, vakautta tai demokratiaa, ja vaati Obamaa kumoamaan päätöksen.

Me vastustamme yksipuolista interventiopolitiikkaa

Presidentti Obama, ilman mitään valtaa puuttua maamme sisäisiin asioihin, yksipuolisesti asetti joukon sanktioita venezuelalaisille virkamiehille. Niillä on kauaskantoisia seurauksia, ja ne vaikuttavat maamme perustuslailliseen – ja oikeusjärjestelmäämme.

Me puolustamme moninapaista maailmaa

Uskomme maailmaan, jossa kunnioitetaan kansainvälistä lakia eikä toisen maan sisäisiin asioihin sekaannuta. Olemme varmoja siitä, että ainoa tapa vahvistaa rauhanomaista rinnakkaiseloa ja oikeudenmukaista maailmaa, on muiden maiden kunnioittaminen.

Me arvostamme vapauttamme ja pidämme kiinni oikeuksistamme

Koskaan aikaisemmin ei Yhdysvaltain presidentti ole yrittänyt hallita Venezuelaa määräysten kautta. Se on tyrannimaista ja imperialistista käskyvaltaa ja se palauttaa meidät historiassa taaksepäin Yhdysvaltojen ja Latinalaisen Amerikan suhteiden synkimpiin aikoihin.

Pitkäaikaisen ystävyytemme nimissä haluamme herättää amerikkalaiset veljet ja sisaret, oikeudenmukaisuuden ja vapauden ystävät, huomaamaan laittomat hyökkäykset, joita hallituksenne teidän nimissänne tekee. Me emme salli, että ystävyytemme Yhdysvaltain kansan kanssa pilataan presidentti Obaman järjettömällä ja perusteettomalla määräyksellä.

Me vaadimme:

Yhdysvaltain hallituksen on välittömästi lopetettava vihamieliset hyökkäykset Venezuelan kansaa ja demokratiaa vastaan.

Presidentti Obaman on kumottava määräykset, jotka julistavat Venezuelan uhaksi Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuudelle – kuten UNASUR on myös vaatinut.

Yhdysvaltain hallituksen on vedettävä takaisin herjaavat syytökset ja sanktiot venezuelalaisia virkamiehiä kohtaan – he toimivat meidän lakiemme ja säädöstemme mukaan.

Itsenäisyytemme on pyhä

Simón Bolivarin kansa noudattaa yhtä lailla Yhdysvaltain perustajien periaatteita. Rakastamme kaikki kansojemme itsenäisyyttä ja haluamme, että presidentti Obama miettii uudestaan vaarallisten tekojensa seurauksia.

Emme koskaan luovu oikeudestamme puolustaa vapauttamme. Ihmiskunnan tulevaisuus on riippuvainen maastamme. Simón Bolivarin sanoin: ”Uuden maailman vapaus on maailmankaikkeuden toivo”.

Kirjoittaja on Venezuelan bolivaarisen tasavallan presidentti. Suomennos englanninkielisestä versiosta Marko Korvela.

ALBA tuomitsee Yhdysvaltain toimet

Bolivarilainen liittouma Amerikkamme kansojen hyväksi (ALBA) ALBA kokoontui 17. maaliskuuta Caracasissa Venezuelassa. ALBA tuomitsee kannanotossaan Yhdysvaltain hallituksen Venezuelaa vastaan kohdistamat toimenpiteet epäoikeidenmukaisina ja perusteettomia. Järjestö ehdottaa, että luodaan Latinalaisen Amerikan eri toimielimistä (CELAC, UNASUR, ALBA, CARICOM) ohjausryhmä, joka ryhtyy kohentamaan Yhdysvaltain ja Venezuelan välisiä diplomaattisia suhteita.

Kannanotossaan ALBA vahvistaa ehdottoman tukensa Venezuelalle. Järjestö ohjeistaa kaikkia ALBA-maiden suurlähettiläitä käynnistämään tiedotuskampanjoita, joissa kerrotaan mitä Venezuelassa todella tapahtuu ja mitä uhkia sitä vastaan on nostettu.

ALBA muistuttaa, että Venezuela ja sen laillisesti valitun presidentin Maduron hallitus ei ole yksin ja että maailman kansat kieltävät ehdottomasti tämän uuden imperialistisen sekaantumisen Venezuelan asioihin. Sen seuraukset voivat olla kohtalokkaita alueen rauhan ja vakauden kannalta. (TA)

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat