Venäjän vaalien tarkkailu

16.11.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 42/2007

Kokonaisvaltaista ihmisoikeuksien toteuttamasta häiritsee kaksoisstandardien tyrkyttäminen niiden taholta, jotka pitävät itseään täydellisinä demokraattisten arvojen hallitsijoina, ilmoitti Venäjän edustaja Ilja Rogatshev 2. marraskuuta YK:ssa.


Tämä oli vastaus niille länsimaisille politiikoille, jotka ovat ilmaisseet tyytymättömyytensä Venäjän keskusvaalilautakunnan päätökseen rajoittaa kansainvälisten tarkkailijoiden määrää Venäjän parlamenttivaaleissa.


Aiempina vuosina vaalitarkkailijoiden määrää ei rajoitettu millään tavalla, ja esimerkiksi vuoden 2003 Venäjän parlamenttivaaleissa oli 1 165 kansainvälistä tarkkailijaa. Tällä kertaa Venäjän keskusvaalilautakunta on lähettänyt kutsun vain 330 tarkkailijalle.


Etyjin edustajat ja muutamat länsimaiset poliitikot arvioivat, että tämä ei anna mahdollisuutta järjestää rehellisiä ja demokraattisia vaaleja. Venäjällä tätä pidetään jälleen yhtenä kaksoisstandardin ilmentymänä.


Esimerkiksi USA:n vaaleja valvomaan kansainväliset järjestöt lähettävät vähän valtuuskuntia, joissa on vain muutama tarkkailija. Euroopan maiden vaaleissa tarkkailijoita on tätäkin vähemmän. Venäjälle puolestaan on kutsuttu kaikkien niiden tahojen edustajat, jotka ammattimaisesti seuraavat vaalien läpiviemistä: Etyj, Euroopan neuvosto ja myös Britannian, Ranskan ja Saksan vaalilautakuntien edustajia.


Venäjä väittää käytännön osoittaneen, että kaikkein tehokkaimmin vaaleja voivat valvoa itse niihin osallistuvat kilpailevat puolueet. Kukaan muu ei ole enemmän kiinnostunut vaalien rehellisyydestä kuin nämä puolueet.ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli