Venäjän kommunistit: ”On palautettava varastettu valtio”

24.09.2011 - 11:00
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Kommunistit lupaavat palauttaa ihmisille sen valtion, joka on korruptoitu palvelemaan rikkaita, sanoi Artem Prokofjev (oik.). Vasemmalla tulkki Maija Karvonen. / Veikko Koivusalo |

Tiedonantaja-festivaalilla Venäjän federaation kommunistista puoluetta edusti keskuskomitean jäsen, vaaliasioista tohtoriksi väitellyt puolueen vaalikampanjaosaston varapuheenjohtaja Artem Prokofjev. Lenin-museon tiloissa Aimo Minkkisen puheenjohdolla käyty keskustelu Venäjän vaalien alla kokosi salin täydeltä väkeä. Prokofjev alusti ja vastasi kymmeniin kysymyksiin Maija Karvosen toimiessa tulkkina.

Venäjällä järjestetään perä perää kahdet vaalit, duuman eli parlamenttivaalit 4. joulukuuta tänä vuonna sekä presidentinvaalit ensi vuoden maaliskuussa.

Prokofjev totesi heti aluksi Venäjän yhdeksi erikoisuudeksi, että on yhden puolueen eli Yhtenäisen Venäjän hallinta, eikä muilla puolueilla ole mahdollisuutta saada valtaa.

– Valtapuolueen edustajat pitävät esikuvanaan Japanin hallitsevaa porvaripuoluetta ja Meksikon ”institutionaalista vallankumouspuoluetta”. Parlamentissa on neljä puoluetta, jotka osallistuvat vaaleihin, mutta voittaa voi vain yksi puolue.

Prokofjev kertoi tuoreimmasta gallupista, joka näytti valtapuolueelle 54 prosenttia, kommunistiselle puolueelle 18 prosenttia, Zhirinovskin nationalistipuolueelle 13 prosenttia ja vasemmisto-keskustalaiselle Oikeudenmukaiselle Venäjälle 6 prosenttia.

Prokofjevin mukaan isoja muutoksia on tapahtumissa koko kentällä. Putinin vaikutusvalta on pienenemässä, liikkuvien äänestäjien osuus on kasvamassa. Ihmiset etsivät voimaa, joka pystyisi voittamaan valtapuolueen.

– Kommunisteista on tullut opposition keskus. Viime vuosina äänestäjäkunta on muuttunut. Kun sitä aikaisemmin pidettiin ”maaseudun” puolueena, niin nyt se on kaupunkilaistunut puolue, joka on monissa kaupungeissa, kuten Nizni-Novgorodissa ja Tverissä, suurin.

Prokofjevin mukaan Yhtenäinen Venäjä pyrkii paikkaamaan kannatuksen heikentymistä erilaisilla kansalaisrintamilla. Äänestäjiä nämä pelit eivät enää kiinnosta. Heitä huolestuttavat muun muassa eläkeläisten asema, alhaiset palkat ja työttömyys.

– Meidän sanomamme on selkeä. Kommunistit lupaavat palauttaa ihmisille sen valtion, joka on korruptoitu palvelemaan rikkaita. Valtion on ruvettava toimimaan eikä vetäydyttävä vastuusta. On palautettava varastettu valtio. On kansallistettava raaka-aineet, energia, kunnallistekniikka ja talous.

Puolue on tähän mennessä kerännyt jo 7 000 000 allekirjoitusta tavoitteiden puolesta. Parlamenttiryhmä on tehnyt lakialoitteita kaikista tärkeistä asioista ja näin luonut kokonaisen lakiluonnosjärjestelmän.

– Tämä helpottaa valintatilannetta vaaleissa. Vaaleista muodostuu eräänlainen ”kansanäänestys” näistä asioista. Tavoitteemme on muuttaa poliittista järjestelmää. Minimitavoitteemme on vähintään 20 prosentin kannatus. Puolueella on uusi ilme. Menemme vaaleihin varmoina.

Monista yleisökysymyksistä yksi koski kommunistisen puolueen kantaa Staliniin ja Stalinin vainoihin.

– Kommunistinen puolue ei ole kumonnut Neuvostoliiton aikaisia päätöksiä, joissa muun muassa tuomittiin vainotoimet. Mutta nyt destalinisointipolitiikka on suunnattu siihen, että Hitler ja Stalin asetettaisiin samalle viivalle ja toinen maailmansota arvioitaisiin uudelleen. Tällaista ei voida myötäillä, Prokofjev muistutti.

Prokofjevilta kysyttiin myös rauhankysymyksestä. Hän totesi, että Venäjän yhteiskunta suhtautuu hyvin varauksellisesti USA:n ja Naton toimintaan, joka usein suuntautuu Venäjää vastaan.

– Libyan suhteen Venäjän johto on tehnyt 180 asteen käännöksen, kun taas puolueemme on johdonmukaisesti vastustanut hyökkäystä Libyaan.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (34 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.