Venäjän ja Georgian riita ei ole kahdenkeskinen

06.10.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 36/2006.

Venäjän ja Georgian uusimmasta riidasta on esitetty valtajulkisuudessa lastenkamarin iltasatuja, joilla ei ole oikeastaan mitään tekemistä riidan todellisten syiden kanssa. Ei ihme, että suuri yleisö ihmettelee tilanteen kärjistämistä molemmin puolin.


Oikeastaan riita ei liity mitenkään maiden kahdenvälisiin suhteisiin, edes Abhasian ja Etelä-Ossetian osalta, sinänsä. Riidan aiheeksi ei ole myöskään sinänsä siitä, että vuoden 2003 "ruusuvallankumouksessa" USA:n tuella valtaan noussut Mihail Saakashvili on pystyttänyt sortohallinnon, tukahduttanut vapaan tiedonvälityksen ja vanginnut tänäkin syksynä ison määrän opposition edustajia. Nämä asiathan on osattu Venäjälläkin.


Konfliktin ydin on Saakashvilin ja Naton kova halu liittää Georgia Naton jäseneksi sekä USA:n ja Naton pyrkimys käyttää Georgiaa Euraasian suuren energiakamppailun pelinappulana ja Venäjän ympärille rakennettavan saartorenkaan yhtenä lenkkinä. Sitä kautta – ei niinkään Venäjän ja Georgian kahdenvälisten suhteiden kautta sinänsä – riita liittyy Abhasiaan ja Etelä-Ossetiaan. Ja konflikti liittyy myös kiinteästi Lähi-idän sodan mahdolliseen laajenemiseen ja USA:n hyökkäykseen Iraniin, ehkä myös Syyriaan.....



(ES)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli