Vastuuttoman hallituksen pitäisi erota

09.11.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 41/2007

Tätä kirjoitettaessa ei ollut vielä varmuutta siitä, onko Vanhasen–Kataisen porvarihallitus antamassa eduskunnalle lakiesityksen Tehyn työtaistelun murtamiseksi vai ei. Kyse olisi pakkolaista, jolla tietyistä elintärkeistä tehtävistä irtisanoutuneet hoitajat voitaisiin pakottaa töihin.


Mutta jo se, että hallitus on tällaista pakkolakia kaavaillut, osoittaa ennenkuulumatonta röyhkeyttä ja oman vastuun pakoilua. Hallitus on kuntatyönantajan ohella syypää nykyiseen tilanteeseen. Kieltäytymällä suostumasta hoitajien oikeutettuihin palkkavaatimuksiin se vaarantaa potilasturvallisuuden tehyläisten mahdollisesti toteuttaessa joukkoirtisanoutumisensa. Mutta sen sijaan että se ottaisi lusikan kauniiseen käteen, se suunnittelee työtaistelun murtamista tai ainakin pelottelee sillä pakottaakseen hoitajat nöyrtymään.


Ehkä pakkolain väläyttely onkin ennen kaikkea pelottelua. Työsuhteisia hoitajia ei nimittäin voida pakkolailla velvoittaa työhön. Pakkolain piirissä olisivat vain virkasuhteiset hoitajat, korkeintaan kymmenen prosenttia irtisanoutuneista.


Irtisanoutuneet hoitajat eivät ole lakossa, vaan ovat työmarkkinoiden käytettävissä ja koska tahansa palkattavissa tarvittaviin tehtäviin, vaikkapa entiseen työhönsä, kunhan ehdoista sovitaan. Vastuu on työnantajan sekä maan hallituksen, joka voi halutessaan koska tahansa laukaista tilanteen ohjaamalla kunnille palkkamenoihin riittävästi rahaa.


Jos hallitus ei kanna vastuutaan, sen on erottava. Huonon asioiden hoidon lista pitenee koko ajan: Valheellisten vaalilupausten pettäminen, kyvyttömyys puolustaa talonpoikien ja maan kansallisia etuja 141-tukiasiassa, Stora Enson tihutöiden katseella seuraaminen, EU:n perustuslain uuden version kritiikitön hyväksyminen ja kansanäänestyksestä kieltäytyminen, Naton sotakonkurssin hoitajana jatkaminen Afganistanissa, antautuminen kokoomuksen vedätettäväksi suhteessa Venäjään ja Natoon, jne.


Järjestämällä rahat hoitajien palkankorotuksiin hallitus voisi edes hieman lunastaa itselleen olemassaolon oikeutta.ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli