Vastavirtaan-konsertin nuori lupaus

21.09.2012 - 09:16
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Oona Airola ei ole koskaan tehnyt eroa musiikin ja näyttelemisen välillä. / Veikko Koivusalo |

Eipä tiennyt Oona Airola pikkutyttönä Kokkolassa Kaj Chydeniuksen työväenlauluja laulaessaan, että muutama vuosi myöhemmin hän itse nousisi säveltäjämestarin kanssa samalle lavalle. Sangen ainutlaatuista musiikkia on nyt tarjolla lauantaina Helsingissä Vanhalla ylioppilastalolla Vastavirtaan-konsertissa.

Airola opiskelee kolmatta vuotta Teatterikorkeakoulussa näyttelemistä. Nuori nainen kertoo, ettei oikeastaan koskaan ole tehnyt eroa musiikin ja näyttelemisen välillä.

– Esittämäni musiikki on aina ollut näyttämöllistä. Ei musiikin ja teatterin välillä mitään kuilua ole, pohtii Airola.

Kohti unelmien ammattia

Oona Airola on Kokkolan Ykspihlajan Työväen Näyttämön kasvatteja. Jo vuonna 1907 perustettu näyttämö on eräs Suomen arvostetuimpia harrastajateattereita. Musikaalisuus ja halu lavoille ovat peräisin jo kotoa. Airolan isä on tunnettu sellisti ja soitonopettaja, myös äiti puuhailee esittävän taiteen parissa.

Airola opiskeli vuoden musiikkia konservatoriossa ja Lahdessa kansanopistossa teatterilinjalla. Teatterikorkeaan pyrkinen vei muutaman yrityskerran, ja luppoajalla Airola teki työtä muun muassa leipomossa.

Teatterikorkeaan pääsy oli nuoren taiteilijan unelmien täyttymys. Opiskelu koulussa on Airolan mukaan yllättävänkin koulumaista, paikalla ollaan arkisin yhdeksästä viiteen. Kurssit ovat melko lyhyitä ja intensiivisiä. Opiskelukavereiden kanssa ollaan tiiviisti yhteistyössä, mikä selittää varmasti osaltaan sen, että saman vuosikurssin näyttelijäopiskelijat tekevät valmistumisen jälkeenkin paljon yhteisiä projekteja.

Ja projekteja Airolalla riittää. Esille nousee muun muassa duo Buenos Airolas, jossa Oona Airolan kumppanina on hänen isosiskonsa Laura. Reipashenkinen Buenos Airolas esiintyi viime vuonna Helsingissä Tokoinrannassa vapputilaisuudessa. Siskonsa kanssa Airola sanoo musisoineensa jo pienestä pitäen, ja parivaljakko aktivoituu keikoille tarvittaessa.

Toinen aikaa vievä kokoonpano on tuoreempi tapaus nimeltään Lada Nuevo.

– Lada Nuevon piti alun perin olla Balkan-henkinen yhtye, mutta musiikkiin on tullut enemmän slaavilaisia ja venäläisiä vaikutteita. Haluaisin osata venäjän kieltä, mutta kun en osaa. Yritän kuitenkin imitoida kieltä ja puhua keikoilla muka-venäjää, nauraa Airola.

Hauskanpitoa korostavan yhtyeen tyyliin kuuluvat pikanttina yksityiskohtana muhkeat karvalakit.

Ainutlaatuinen konsertti luvassa

Oona Airola tapasi idolinsa Kaj Chydeniuksen pitkälti sattumalta.

– Se oli Kajn 70-vuotisjuhlassa parisen vuotta sitten. Lauloimme Jiri Kurosen kanssa Kajn tuotantoa, ja hän sattuikin itse tulemaan paikalle. Siitä asti on tehty yhteistyötä, sanoo Airola.

Tarkemman muistelun jälkeen Airola kertoo nähneensä Chydeniuksen esiintymässä itse asiassa jo aiemmin, kun Airola opiskeli Kaustisen musiikkilukiossa. Chydenius kiersi silloin säestämässä Taru Nymania ja Monna Kamua. Myöhemmin Airola on päässyt esiintymään samoille estradeille ihailemiensa artistien kanssa.

Airola suostuu hieman kertomaan siitä, mitä lauantain Vastavirtaan-konsertissa tullaan kuulemaan. Luvassa on valikoima lauluja, joita Airola on Chydeniuksen kanssa esittänyt Helsingissä KOM-teatterin iltamissa sekä Jyväskylän Vakiopaineessa. Tekstejä kuullaan muun muassa Matti Rossilta ja Elvi Sinervolta.

Ohjelmistoa ei ole kuultavissa tallenteina, ainakaan vielä. Airola paljastaa, että jotain suunnitelmia silläkin saralla on, mutta niistä ei vielä uskalla puhua sen enempää.

Konsertti on siis tultava kuuntelemaan lauantaina paikan päälle!

Vastavirtafestivaalin koko ohjelma >>>

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.