Vastarintaa ja vaihtoehtoja SKP:n edustajakokouksessa

07.06.2013 - 08:45
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Uudenmaan piirin piirisihteeri Tiina Sandberg ja talkoolaiset Unto Nikula sekä Juha Kovanen tutkailevat Vantaan Tikkurilan lukion pohjapiirustusta. Saliin olisi viikonloppuna mahdutettava parisen sataa edustajakokousvierasta. / Veikko Koivusalo |

Suomen kommunistisen puolueen joka kolmas vuosi pidettävä edustajakokous järjestetään viikonloppuna Vantaalla, Tikkurilan lukion tiloissa. Uudenmaan piirin piirisihteeri Tiina Sandberg ja talkooporukka odottavat kokoukseen reilua 200 osanottajaa.

Edustajakokous valitsee SKP:lle uuden johdon ja keskuskomitean. Puolueen pitkäaikainen puheenjohtaja Yrjö Hakanen on jättämässä paikkansa. Myös vaalivaliokunnalle tulleiden ehdotusten perusteella voidaan sanoa, että SKP:n keskuskomitean kokoonpano tulee suurelta osin uudistumaan.

Asiakirjat käsittelyssä

Henkilövalintojen lisäksi edustajakokous käsittelee useita asiakirjoja.

Vastarinnan ja vaihtoehtojen toimintaohjelma esittää irtaantumista julkisten menojen leikkaamisesta. Pankkien ja suuryhtiöiden tukemisen sijasta on tuettava vaikeuksissa olevia ihmisiä. Toimintaohjelmassa esitetään tavoitteeksi nostaa toimeentuloturvan minimitasot kolmen seuraavan vuoden aikana asteittain 1200 euroon kuukaudessa ja minimipalkka 1 800 euroon.

Kataisen sixpack-hallituksen suurkuntahankkeen tilalle SKP haluaa kehittää kuntien lähipalveluja ja edistää lähidemokratiaa. Toimintaohjelmassa myös arvostellaan voimakkaasti EU:ta ja sen talouskurisopimuksia, jotka SKP:n mielestä pahentavat talouskriisiä ja kaventavat demokratiaa. SKP myös vastustaa finanssimarkkinoiden valtaa, Nato-jäsenyyttä sekä rasismia.

Muut asiakirjat koskevat toisenlaista taloutta ihmistä varten, rauhaa ja solidaarisuutta sekä johtopäätöksiä SKP:n toiminnan vahvistamiseksi.

Talouteen tiukempi ote

Vaasalainen Heli Pohjanhovi on ensikertalainen edustajakokousvieras. Seuraajaksi saapuva Pohjanhovi on lukenut kokoukselle valmisteltuja asiakirjoja ja seurannut Tiedonantajasta edustajakokouksen valmisteluja. Myös omassa osastossa on käsitelty edustajakokousasioita.

Asiakysymyksistä Pohjanhovin mukaan Vaasassa ovat esillä olleet muun muassa talous, johon puolueen toivotaan paneutuvan entistä tiukemmin.

– Päätimme tehdä aloitteen, että edustajakokous velvoittaisi uuden keskuskomitean perustamaan asiantuntijatyöryhmän. Ryhmä laatisi puolueelle talous- ja elinkeinopoliittisen asiakirjan, kertoo Heli Pohjanhovi.

Vasemmistolaisuudella nostetta

Susanna Rissanen saapuu edustajaksi Kajaanista.

– Olen lukenut edustajakokouksen asiakirjoja etukäteen. Ainakin Talous ihmistä varten -asiakirjaa ajattelin kommentoida, hän sanoo.

Kokoustamisen lisäksi Rissasen mielestä on tärkeää päästä tapaamaan tovereita eri puolilta maata vapaamuotoisemmissa merkeissä niin kokoustauoilla kuin Sinun tähtesi –iltakonsertissa, jota Rissanen ei missään tapauksessa halua jättää väliin.

Myös edustajakokouksen nuorimpiin osallistujiin kuuluva 19-vuotias Eetu Hägg on sitä mieltä, että verkostoituminen muiden kommunistien kanssa on kokouksen muiden asioiden ohella innostavaa.

Edustajien kuopus ei ole epäröinyt liittyä liki satavuotiaaseen kommunistiseen puolueeseen.

– Vasemmistolaisuudella on nyt nostetta nuorison keskuudessa. Meidän on vastustettava mätänevää kapitalismia ja maailman laajuista imperialismia. Tässä SKP:llä on mahdollisuuksia, toteaa Hägg, joka matkaa Vantaan edustajakokoukseen Virkkalasta.

SKP:n edustajakokous Vantaan Tikkurilan lukiolla alkaa la 8.6. klo 11 ja päättyy su 9.6. noin klo 16.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.