Vasemmiston yhteistyölle uusia näköaloja

21.08.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 30/21.8.2009

SKP:n Uudenmaan piirin toimintaseminaarissa Lohjalla viime viikonvaihteessa järjestetyssä paneelikeskustelussa nousi vasemmistopuolueiden yhteistyölle uusia näköaloja. Keskusteluun osallistuneet SDP:n lohjalainen kansanedustaja Matti Saarinen, Vantaan vasemmistoliittolainen kaupunginvaltuutettu Eero Väätäinen ja SKP:n varapuheenjohtaja Lena Huldén olivat monista asioista yhtä mieltä. Erityisesti he korostivat, että nykyisessä oikeiston vyörytyksen oloissa on vasemmistopuolueiden ja koko työväenliikkeen syytä ryhtyä toimiin julkisten palvelujen puolustamiseksi.


Vasemmistopuolueiden rankat vaalitappiot kirvoittivat keskustelijat myös itsekritiikkiin. Saarinen oli sitä mieltä, että SDP teki virheen hyväksyessään varallisuusveron poistamisen. Hän esitti, että pääomatuloista pitäisi ryhtyä perimään myös kunnallisveroa ja että pörssikaupasta tulisi periä vero. Väätäinen kertoi, että Vantaalla on ryhdytty vaatimaan Peijaksen sairaalan päivystyspalveluista MedOnen kanssa tehdyn sopimuksen purkamista.


Keskustelussa nousi voimakkaasti esiin vasemmistopuolueiden ja myös ay-liikkeen yhteisen toiminnan tarve erityisesti kuntapalveluihin kohdistuvien leikkausten torjumiseksi. Monissa puheenvuoroissa korostettiin sitä, että kuntapalvelut ovat työväenliikkeen yhteisen taistelun tulosta ja yhdessä niitä pitää myös puolustaa.




Ay-liike radikaalimmaksi



Seminaarin toisena päivänä käytiin läpi ay-liikkeen tilaa ja uusien liikkeiden mahdollisuuksia. Ay-liikkeen toiminnan radikalisoimiseksi nähtiin olevan edellytyksiä ja erityisesti tarvetta. Nykyisellä ylätasolla toimiva ja johtajavaltainen toimintatapa ei vastaa työelämän muutosten synnyttämiä tarpeita. Muun muassa pätkätyötä tekevien ongelmat on ohitettu ja asiat jätetty hunningolle.


Johtopäätöksenä todettiin, että ay- toiminnan saattamiseksi paremmalle tolalle edellyttää työpaikka- ja ammattiosastotason toiminnan aktivoitumista ja yhteyksien rakentamista yli liittorajojen.




Toimintaryhmillä Natoa vastaan



Varsin hedelmällinen keskustelu käytiin Naton ja sodan vastaisen toiminnan kehittämisen mahdollisuuksista. Oikeiston vyörytystä vastaan tarvitaan Naton vastaisten mielialojen realisoimista toiminnaksi. Hyväksi ideaksi todettiin erilaisten toimintaryhmien ja verkostojen muodostaminen eri paikkakunnilla. Tällaisia voisi olla esimerkiksi toimintaryhmä äidit Natoa vastaan tai lukiolaiset Natoa vastaan. Itse asiassa ryhmien muodostamisen rajana voi olla vain mielikuvitus.


(TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli