Vasemmiston valta vahvistuu Latinalaisessa Amerikassa

23.12.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 47/2005.

Ensimmäistä kertaa Bolivian tasavallan 180-vuotisessa valtiollisessa historiassa maan presidentiksi valittiin yli 51 prosentin ääniosuudella alkuperäisväestöä edustava sosialisti, Evo Morales. Hän sijoittui toiseksi edellisissä vuoden 2002 presidentinvaaleissa. La Higueran kaupungissa 38 vuotta sitten CIA:n toimesta tapahtuneen Che Guevaran murhauttamisen jälkeen oman arvonsa tiedostava ja yhtenäistynyt Bolivian kansan on ottanut vihdoinkin poliittisen vallan haltuunsa.


Bolivia on presidenttivaltainen maa, jossa istuva presidentti kokoaa omaan johtoonsa mieleisensä hallituksen harjoittamaan taloudenpitoa ja valtiollista toimeenpanovaltaa. Uusi hallitus tulee tekemään yhteistyötä muiden anti-imperialististen hallitusten kuten Kuuban ja Venezuelan kanssa. Se aikoo myös puristaa enemmän rahaa maassa toimivilta ulkomaisilta öljy- ja kaasuyhtiöiltä sekä jättää väliin Kansainvälisen valuuttarahaston tarjoamat kuristuslainat. Hallituksen eettisinä ohjenuorina ovat: "Ama sua" (älä varasta), "Ama llulla" (Älä valehtele), "Ama kella" (Älä laiskottele) ja "Ama llunku" (Älä nöyristele).




Etelä-Amerikan köyhin valtio



Helluntaiseurakunnan lähettinä Boliviassa työskentelevä Juhani Huotari kirjoitti 9.12.2003 maan tilanteesta seuraavaa: "Bolivia on voimakkaasti kahtiajakautunut maa. Hallitseva yläluokka elää kaupungeissa rikkaan ihmisen elämää. Heistä monet ovat eurooppalaisten jälkeläisiä, suurimmaksi osaksi espanjalaisten valloittajien alkuperää. Kuitenkin suurin osa kansasta elää köyhästi kamppaillen jokapäiväisestä leivästä. Maan 8,3 miljoonaisesta väestöstä suurin osa (n. 65 %) on puhdasverisiä intiaaneja. Vain harvat heistä ovat päässeet maan johtopaikoille ja siksi he kokevat olevansa alistettuja ja halveksittuja."


Bolivian väestöstä lähes 70 prosenttia elää suoranaisessa kurjuudessa. Väestöstä vain 15 prosenttia on eurooppalaisten perillisiä. Maa on Etelä-Amerikan köyhin valtio. Se sijoittui v. 2003 HDI-indeksillä punnittuna 113. sijalle maailmassa. Lapsikuolleisuus oli huomattavan korkea verrattuna muihin maihin (54/1 000). Eliniänodote jäi 64,1 vuoteen. Maata on paljon sekä väestöä ja varallisuutta suhteellisen vähän. Ulkomaan velkaa on kertynyt 5,3 miljardia dollaria. Maassa on tapahtunut itsenäistymisen jälkeen v. 1825 lähtien yhteensä 190 vallankumousta ja -kaappausta.




Aika vääntyy vasemmalle Boliviassakin



Evo Morales on 46-vuotias aymaráintiaani. Hän on syntyisin köyhästä kaivotyöläis/talonpoikaisperheestä. Hän on Chaparen provinssin kookaviljelijöiden liiton puheenjohtaja, josta on kehkeytynyt 2000-luvulla Boliviassa uusliberalismin vastaisen taistelun symboli ja istuvien presidenttien kaatamiseen erikoistuneiden ja valtion yksityistämistoimia vastustavien intiaanien kansannousujen (Bolivianazos) johtaja. Moralesin mukaan Bolivian maat ja rikkaudet ovat keskittyneet vain harvojen käsiin.


Morales julisti 18.12.2005 sosialistisen MAS-puolueensa päämajassa Cochabambassa, että hänen vaalivoittonsa merkitsee Bolivian uuden historian alkua, historian, joka perää tasa-arvoa, oikeutta ja rauhanomaista yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta. "Kuten kansa, joka taistelee maansa puolesta ja rakastaa sitä, meillä on valtava vastuu meidän historiamme muuttamiseksi."


Morales on luvannut aikaisemmin myös kansallistaa Bolivian teollisuuden, lopettaa ulkomaanvelan maksun ja keskeyttää USA:n ponnistukset kookapensaan kasvattamisen juurimiseksi maasta. MAS-puolueen tavoitteena on palauttaa valta ja maa-alueet takaisin aymara-, guarani- ja ketsuaintiaaneille yhdessä työläisten kanssa.




Vaalit



Presidentinvaalien yhteydessä pidettiin myös parlamenttivaalit. Ennen vaalikoitosta MAS oli toiseksi suurin puolue Bolivian kaksikamarisessa kongressissa (senaatti 8/27 paikkaa ja edustajainhuone 37 paikkaa). Lisäksi se oli liittoutunut poliittisesti aymaráintiaaniväestöä edustavan MIP-puolueen (Movimiento Indigeno Pachaki) kanssa. Liittoutumalla oli enemmistö maan 130-paikkaisessa kongressin alahuoneessa. Kongressivaalien tarkka paikkajako ei ole selvillä vielä tässä vaiheessa, mutta alustavien tulosten mukaan MAS saa 78 paikalla enemmistön myös kongressin alahuoneeseen.



MATTI LAITINEN



Lähteet: NYT, BBC, UN/Human development report 2005, Cuba SÍ, KÄ, TA ja Ajan Fakta Vimpeli 9.12.2003.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli