Vasemmiston median pitää yllättää

02.03.2016 - 08:45

Suomessa on vietetty työväenlehtipäivää vuodesta 1973 lähtien 2. maaliskuuta. Tuona päivänä vuonna 1895 ilmestyi ensimmäinen Työmies-lehti eli nykyisen Demokraatti-lehden esi-isä.

Suomen sosialidemokraattisen puolueen pää-äänenkannattajan päätoimittaja vaihtui syksyllä. Pestiin valittiin Mikko Salmi, joka on koulutukseltaan teologi. Journalistiset kannuksensa Salmi on ansainnut Sielun Soundi -viestintäyrityksessä. Hän on myös toimittanut Radio Deissä.

Lisäksi Salmella on muusikkotaustaa. Plakkarissa on kaksi pitkäsoittoa.

Salmi aloitti Demokraatin päätoimittajana keskellä melkoista myllerrystä. Paperinen lehti muuttui vuoden alusta viikkolehdeksi, ja toimitus on vastikään muuttanut uusiin tiloihin Hakaniemen Ympyrätaloon.

"Varsinkin talouspoliittisissa ratkaisuissa työväenlehti on omimmillaan."

Salmen mukaan nykyinen hallitus on oikeistolaisella politiikallaan antanut työväenlehdille uuden merkityksen.

– Valtamediasta poikkeavilla näkökulmilla työväenlehti voi haastaa vallitsevan politiikan. Varsinkin talouspoliittisissa ratkaisuissa työväenlehti on omimmillaan.

Sosialidemokraattinen lehdistö on kokenut melkoisen murroksen viime vuosikymmeninä.

– Alueelliset lehdet ovat mediamurroksen vuoksi lakanneet muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Tosin alueellisille verkkomedioille on selvästi kysyntää, kuntavaalitkin lähestyvät. Olennainen kysymys lienee, miten verkkomediat rahoitetaan? pohtii Salmi.

Vaihtoehtoa oikeistolaiselle medialle

Nykyinen suomalainen Media vaikuttaa herkästi oikeistolaiselta, mutta tilaa toisenlaisillekin näkökulmille Salmen mielestä on.

– Vasemmiston median tulisi olla yllätyksellinen, tarttua asioihin, joihin se ei aikaisemmin ole puuttunut. Suhde markkinatalouteen ja meritokratiaan tulisi vasemmistolaisissa medioissa olla voimakkaammin läsnä. Lisäksi porvarillisen median luomaa tilannekuvaa tulisi kritisoida nokkelasti. Asenteen tulisi olla, että" kaikki ei ole sitä miltä näyttää".

Viime aikoina huomiota ovat herättäneet verkkoon nousseet viha- ja törkysivustot, jotka markkinoivat itseään ”vaihtoehtomediana”.

Salmen mukaan median tehtävänä on välittää oikeata tietoa ja kyseenalaistaa vallitsevia totuuksia.

– Esimerkiksi MV-lehti pyrkii sananvapauden varjolla vääristelemään todellisuutta, joka ei ole perinteisesti median tehtävä. Toivon, että viharikoksiin yllyttävät tahot joutuisivat rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Mitä terveisiä haluaisit välittää Tiedonantajan lukijoille työväenlehtipäivän tiimoilla?

– Tiedonantaja tunnetaan intohimoisesta poliittisesta viestistä, jolle on tänä aikana tilausta. Iloitsen siitä, että vasemmistolainen media ei ole yksin Demokraatin harteilla, sanoo Salmi.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.